2020-10-23
今年生日家中有D 事, 所以都只係食好少少O既蛋糕慶祝算了。老公特登去新都會O既Patisserie Tony Wong Dessert Cafe 買蛋糕。對於鍾意食甜食O既佢嚟講, 簡直有選擇困難症呀! 最後因為係我生日, 所以佢就選擇咗2 個我鍾意O既口味啦!稀少糖拿破崙 - 身為拿破崙粉, 又怕肥, 見到呢個蛋糕, 即要買嚟試吓!先講講味道, 整體嚟講可以用"少甜" 嚟形容! 幾好! 而中間酥皮部份好明顯冇平日果D 咁鬆, 口感有D 似餅干, 但係都可以一刀就切到底, 冇散開! 之前試過買其他舖O既拿破崙, 一切就散開,但呢個完全唔會。貓山王榴槤雪芳蛋糕 - 先讚讚造型好靚! 榴槤殼係CREAM 嚟, 好柔軟, 入口即溶。CREAM 下面係一層朱古力包住, 好似出奇旦咁, 包住入面係雪芳蛋糕同榴槤肉。雪芳蛋糕好鬆軟, 榴槤肉唔算多, 但食落好新鮮。整體嚟講, 對於我呢個勁鍾意食榴槤O既人嚟講, 呢個蛋糕榴槤味唔夠, 加埋混咗朱古力, 有少少膩。如果可以再加多D 榴槤肉或以第二個形態出榴槤蛋糕 (唔要朱古力果層) 就好了!
最後因為係我生日, 所以佢就選擇咗2 個我鍾意O既口味啦!