2016-05-21 969 瀏覽
最近工作忙碌,都無咩時間同朋友見面,今日難得得閒,放工之後都朋友去到荔枝角既Picoso。Picoso位於荔枝角既億利工業中心,呢棟工廈有好多野食,有好多都好出名架。餐廳雖然座位唔多,但係勝在環境舒適,可以坐好耐,同朋友傾計真係一流。坐低之後就開始揀野食啦,好多野揀,都唔知揀咩好,最後店員都有介紹下墨西哥菜既特色俾我地。墨西哥薄餅配烤雞肉絲:墨西哥薄餅係以麵粉皮包上芝士,同埋自選餡料,再加上唔同既醬,包括牛油果醬,碎蕃茄粒同埋酸忌廉。餡料方面可以素蔥碎,烤牛肉,烤雞肉絲,手撕豬肉同埋蘑菇,我地揀左雞肉絲。烤餅本身係乾身既,但係配埋芝士同埋唔同巴醬去食,口感一D都唔乾身,食落仲幾開胃添。大西洋三文魚鐵板燒配墨式西班牙炒飯:鐵板燒同好多其他菜式一樣,可以配唔同既肉類,有三文魚啦,雞肉啦,大蝦同埋牛扒。本身鐵板係跟薄餅既,但係店員話可以轉墨式西班牙炒飯,問我地有無興趣,咁鍾意試新野既我地梗係想試下啦。個炒飯炒得好香,酸酸地幾開胃,三文魚方面就比較乾身,但係加埋伴碟既醬,好似雜椒同牛油果醬之後就剛剛好啦,唯一美中不足既地方就係鐵板伴碟既洋蔥過多,落少D會更加好。烤玉米餅皮配煙燻手撕豬肉:烤玉米

墨西哥薄餅配烤雞肉絲
墨西哥薄餅配烤雞肉絲:
大西洋三文魚鐵板燒配墨式西班牙炒飯
大西洋三文魚鐵板燒配墨式西班牙炒飯:

烤玉米餅皮配煙燻手撕豬肉
烤玉米餅皮配煙燻手撕豬肉:
烤玉米餅皮可以揀配牛肉,豬肉,雞肉或者蘑菇,我地今次揀左豬肉,烤餅方面可以揀硬穀同埋普通殼,未試過硬穀既我地揀左硬穀。

烤玉米餅皮係以餅皮包上生菜,玉米粒,洋蔥,雜椒,碎芝士,蕃茄同豬肉整成既,上既再加多少少牛油果醬整成,碟旁仲配埋唔同既醬汁俾客人自由加上。

餅皮整得相當之脆,豬肉都醃得好入味,洋蔥份量唔算多,整體味道好夾,唯一美中不足既係牛油果醬過多,拎起手食時攪到隻手污糟晒,建議可以落少D,又或者好似其他醬咁放係碟旁等客人自己加。
玉米餅湯
玉米餅湯:
上菜時以為呢個係蕃茄湯,差D同店員講黎錯左。原來墨西哥既玉米餅湯既上湯係用嫩雞餚製,玉米,蕃茄,新墨西哥辣椒,牛油果,青檸,撒上香脆玉米薄脆及碎芫菜整成。飲落好重蕃茄味,但係飲唔出有玉米。
香炸墨西哥辣椒
香炸墨西哥辣椒:
呢味菜係墨西哥辣椒以車打芝士同埋牛油果醬釀成,再用脆漿原條炸熟,伴碟既有牛油果醬同埋沙律,食完炸野再食沙律感覺無咁滯,辣椒方面食落出奇地唔辣,不過芝士味太濃,唔多合我口味。
朱古力布朗尼
朱古力布朗尼:
布朗尼既朱古力味好濃,但係加埋冰凍既雲尼拿雪榚之後味道就剛剛好,加埋伴碟既士多埤梨同埋藍莓一齊食,真係好滿足。
玉桂蘋果薄餅
玉桂蘋果薄餅:
呢個甜品係以烘麵粉薄餅加埋煮過既蘋果,配埋雲尼拿雪榚,士多埤梨同藍莓整成,蘋果醃得好好味,用薄餅包住再配埋雪榚一齊食真係好好味,可惜蘋果份量比較少,部分薄餅沾唔到D蘋果,如果可以加多少少蘋果就更加好啦。

整體黎講味道唔錯,服務都幾好,可以坐好耐都唔會趕客人走,適合幾個朋友黎食飯聚舊。

• 烤玉米餅皮配煙燻手撕豬肉