2020-07-12
今日happy friday同男朋友近近地試左呢間屋企附近既餐廳,佢地晚餐都幾抵食,我地叫咗大蜆墨汁意粉同埋大蝦配牛扒。講主菜之前,先講一樣我幾欣賞嘅嘢,就係佢個餐湯。南瓜忌廉湯其實好多西餐廳都會提供,但依度嘅南瓜湯唔同一般嘅,首先佢個樣好得意啦,同埋佢好重南瓜味,唔會太濃稠亦唔會太稀,又唔會太重忌廉味。大蜆墨汁意粉:佢個大蜆真係比我想像中好,唔似係雪藏,有鮮味,好多隻,同蒜蓉配搭得好好,而且成個意粉汁醬濃厚度啱啱好,唔會太乾太濕大蝦牛扒:估唔到依個價錢可以食到咁好嘅牛扒,首先牛無雪味,唔會有「那」過嘅梳打粉味,而且仲食到牛香,雖然套餐牛扒無分幾多成熟,但牛扒口感好好。大蝦燒得好香,個殼雖然未脆到可以食埋,但成隻蝦都好香,蝦肉彈牙唔梅,加埋佢個薯蓉幾滑,唔會死重牛油味,總括嚟講都幾唔錯。本身都唔記得佢仲有個甜品,因為已經8-9成飽,好好彩佢甜品唔算太大舊,依個芝士蛋糕好香芝士味,重點係唔太甜,好適合減肥緊嘅我