2017-02-19
今日係Happy Friday,同個朋友諗住食餐好d 嘅,我地就揀左呢間位於銅鑼灣樓上鋪嘅德國西餐廳。呢間餐廳都幾旺場,如果唔係事先book 左位,都唔知要等幾耐先有位。我地冇乜主意食乜,店員就推薦左幾款招牌菜。首先黎兩個湯,我點左個清雞湯,入面有大大粒嘅scallop同埋蝦球雞粒,同埋好多蕃茄粒配菜,味道清甜。朋友點左個匈牙利紅燴牛肉湯,入面有豐富嘅牛肉粒,朋友形容味道十分特別,有別於平常飲嘅牛肉湯,味道濃郁得來又不會太俗味。飲完兩個湯後,店員上左個頭盤,就係來自北海道嘅scallop 刺身,刺身上面鋪滿了細細嘅蕃茄粒,味道酸酸甜甜,整體感覺好淸新。第一個主菜來了,係令人嘩一聲嘅德國咸豬手,餐廳已經事先將豬手肉切哂出來,方便客人進食。另外個豬手皮整得好香脆,連juicy 嘅豬手肉一起食,口感的確一流。至於個份量就好足夠三至四個人食,我地兩個食唔哂最後要打包。第二個主菜就係鯛魚配黑松露薯蓉。脆薄嘅鯛魚皮連同厚滑嘅鯛魚肉,一啖一啖品嚐,滋味無窮;而個黑松露薯蓉黑松露用料十足,薯蓉十分香滑,非常美味。甜品方面我地點左兩個不同味道嘅cheese cake,兩個cheese cake 味道各有
我地冇乜主意食乜,店員就推薦左幾款招牌菜。首先黎兩個湯,我點左個清雞湯,入面有大大粒嘅scallop同埋蝦球雞粒,同埋好多蕃茄粒配菜,味道清甜。 朋友點左個匈牙利紅燴牛肉湯,入面有豐富嘅牛肉粒,朋友形容味道十分特別,有別於平常飲嘅牛肉湯,味道濃郁得來又不會太俗味。 飲完兩個湯後,店員上左個頭盤,就係來自北海道嘅scallop 刺身,刺身上面鋪滿了細細嘅蕃茄粒,味道酸酸甜甜,整體感覺好淸新。 第一個主菜來了,係令人嘩一聲嘅德國咸豬手,餐廳已經事先將豬手肉切哂出來,方便客人進食。另外個豬手皮整得好香脆,連juicy 嘅豬手肉一起食,口感的確一流。至於個份量就好足夠三至四個人食,我地兩個食唔哂最後要打包。 第二個主菜就係鯛魚配黑松露薯蓉。脆薄嘅鯛魚皮連同厚滑嘅鯛魚肉,一啖一啖品嚐,滋味無窮;而個黑松露薯蓉黑松露用料十足,薯蓉十分香滑,非常美味。 甜品方面我地點左兩個不同味道嘅cheese cake,兩個cheese cake 味道各有千秋,鍾情芝麻味嘅我特別喜歡個 black sesame cheesecake,黑芝麻味濃郁,點綴了cheesecake 的芝士味道。 今餐食到超飽,真開心嘅happy Friday lunch