2012-10-01
一年容易又中秋 , 都唔明點解年年都唔可以人月兩團圓 擇到今日齊人一齊食飯, 地點選擇響細佬新workshop ( NOIRantz Leather Craft ) 位置附近 , 記得我第一份工亦都係響新蒲崗, 不過似乎已經唔同晒樣 "得龍"之前已經聽聞過有d 懷舊小茶, 試都係第一次 金錢雞 , 要預訂先有得食 , 其實如果唔係市面無咩機會食, 真係唔敢叫, 抱住黎到唔好蝕既心態, 試左半件, 個汁好蜜味, 唔錯, 一啖咬落去如果你唔知係咩黎做, 都唔覺係咩既, 眼不見為乾淨ma. 事實係底層一塊肥豬肉, 所以都係少食為妙, 成廿幾蚊一粒tim ga! 梅菜扣肉, 其實本人對肥肉一d 興趣都無, 所以只係食左d 梅菜, 對我黎講無咩特別, 但係嫲嫲又好欣賞wor, 可能啱送飯, 但係老實講扣肉比起件金錢雞來得健康! 砵酒焗蠔, 呢個味道好, 我
"得龍"之前已經聽聞過有d 懷舊小茶, 試都係第一次
砵酒焗蠔, 呢個味道好, 我想食多隻但係驚唔夠分
膏蟹焗糯米飯 , 蟹蓋d 膏多到有d 誇張, 賣相都不失禮, 唔多識食蟹既我每次都只係食蟹蓋or 蟹 . 糯米飯都ok , 不過我相信唔係同蟹一齊蒸, 糯米飯無蟹既鮮味, 不過都尚算可以 !
見人地叫左馬拉糕, 又係傳統一籠一個, 深啡色那種, 心思思又想試下, 重唸好若果食唔晒打包聽朝做早餐, 點知一人一件又幾受歡迎wor , 雖然唔得鬆軟!
山楂咕嚕肉 , 跟食評所講, 同出面普通食肆一樣, 一d 驚喜都無, 真係好難搵到好食既咕嚕肉.
其實另外重有叫左古法太爺雞, 啫啫芥蘭煲, 金銀旦芥菜 , 蝦子柚皮, 山楂咕嚕肉 ,
總括普通貨色, 媽媽話價錢偏貴. 10樣餸, 千四蚊, 平均每人二百, 你話低唔低?