2022-05-08
歷史悠久嘅南豐紗廠, 早已被活化成潮地, 內有場零售、文化、展覽、藝文空間及無數的概念食店, 今日我就嚟到呢度嘅特色概念餐廳......Rooot, 吸引我來的是他們在OR 的自我介紹:食店、商店的結合, 空間綠化, 色彩繽紛的佈置及牆壁, 特別吸引, 最重要係一啲都唔焗促, 空間感十足, 逢六日2點半開始仲有Live band唱歌。餐廳主要供應新鮮食材製作的食品, Pizza、意粉、小食、果汁、咖啡及甜品一應俱全, 價錢合理, 梳化位置坐得很舒服。小食拼盤 ( $148)雞翼x4本地豬肉梅菜丸 x 4炸蕃薯條 沙律菜紅菜頭火龍果黑加侖子汁 ($48)自家即制, 甜味來自果糖, 不添加任何人造糖, 難得係鮮榨紅菜頭完全冇草青味, 紅菜頭、火龍果、黑加侖子汁份量調配出色, 入口好清甜, 最重要是健康有益。雞翼 ~ 泰式甜酸醬雞翼, 酸酸甜甜, 香辣惹味, 冇人抗拒的小食。炸蕃薯 ~ 填肚之選, 連皮炸, 高纖又飽肚, 炸得乾身, 拈少許青瓜沙律醬食, 開胃減膩。本地豬肉梅菜丸 ~ 梅菜肉丸是餐廳自家製作, 好好食, 材料有梅菜、麵根、馬蹄粒、本地豬肉及紫菜, 梅菜做到爽脆口感, 本地豬
小食拼盤 ( $148)
雞翼x4
本地豬肉梅菜丸 x 4
炸蕃薯條
沙律菜
紅菜頭火龍果黑加侖子汁 ($48)
本地豬肉梅菜丸 ~ 梅菜肉丸是餐廳自家製作, 好好食, 材料有梅菜、麵根、馬蹄粒、本地豬肉及紫菜, 梅菜做到爽脆口感, 本地豬肉鮮香肉濃, 外層炸得脆卜卜的, 肉丸內卻非常juicy, 喜愛佢哋只用少少鹽提鮮, 唔會落重調味料, 本身食材新鮮的話, 這些食材的配搭不加味精, 食本身味道更好食。
小食拼盤配兩個醬, 咖哩醬及甜酸青瓜沙律醬, 咖哩醬好有港式咖哩魚蛋嘅風味, 咖哩味夠香夠濃, 辣度適中, 建議佢哋開拓港式咖哩風味小食 eg 咖哩魚蛋、咖哩豬皮、蘿蔔等, 一定受歡迎。
呢個男仔唱得好好聽, 歌聲溫柔動聽, 感情運用也很不錯, 上網CHECK 八下, 原來佢叫彭家賢, 參加過全民造星, 水準隱定, 努力, 你一定會成功的。
好HEA 又好吃的一間本土餐廳, 值得支持!