2023-08-13 37 瀏覽
呢排都陸陸續續識咗唔少好嘅餐廳,證明香港真係一個傳奇級嘅美食天堂。🤭不過而家除咗美食重要之外打卡亦都係一個好緊要嘅元素,咁就可以記錄一下每一次嘅美食之旅。😤由細到大陪着成長嘅Hello Kitty今次終於喺東涌呢間餐廳陪住一齊食飯,仲推出咗Hello Kitty專屬Menu。無論大人定細路都絕對深深被吸引。😍火龍果醬炸雞蛋包飯— 🍳焦點當然就落咗喺得意又可愛嘅Hello Kitty公仔飯,飯嘅話亦都係相當有特色,🍚既唔係珍珠米亦都唔係我哋港式嘅米,味道上到已經有少少唔同。🍚但重點當然就會落咗喺軟滑彈彈吓嘅蛋包飯,切開左裏面蛋黃留心即刻流出來,🍳而裏面包咗嘅就係醬油飯,夠晒經典。 🍳而火龍果醬炸雞亦都係一個幾特別嘅配搭,好欣賞個炸雞炸到個皮非常脆🍗,而且做到個皮好薄,裏面嘅雞肉除咗大嚿之外,仍然保持鮮嫩無比,🍗無論從賣相定係味道上面都確係無懈可擊,絕對係打卡首選🍗玫瑰醬八爪魚年糕— 🐙睇落好似一條條粗嘅烏冬,但其實食落去就係正宗嘅韓國年糕,大大條,🐙而且做到真正嘅煙煙韌韌,個玫瑰醬亦都係特別嘅醬料,食落去有少少同卡邦尼相似嘅味道,不過亦都會多咗少少花香味。🌹至於八爪魚嘅份量亦都非常大方,

火龍果醬炸雞蛋包飯

玫瑰醬八爪魚年糕— 🐙睇落好似一條條粗嘅烏冬,但其實食落去就係正宗嘅韓國年糕,大大條,🐙而且做到真正嘅煙煙韌韌,個玫瑰醬亦都係特別嘅醬料,食落去有少少同卡邦尼相似嘅味道,不過亦都會多咗少少花香味。🌹至於八爪魚嘅份量亦都非常大方,而且都切到每一塊大大粒🐙
玫瑰醬八爪魚年糕

蘋果批與牛角包窩夫— 🥐同唔少Hello Kitty粉絲一樣, Hello Kitty is APPLE in my eyes , 🥐所以呢一款甜品就正正就係用蘋果作為主要食材,🥐蘋果批暖暖地,而且批面都係新鮮嘅蘋果片,夠晒正宗西方嘅味道。至於牛角包上面亦都淋上蘋果蓉同埋蘋果jam,🍎牛角包本身牛油香,🧈而且非常酥脆配合埋蘋果餡料即刻清新晒變得中和到個Heavy感覺🥐
蘋果批與牛角包窩夫

香甜蘋果紅豆奶昔—🥤最後飲品亦都點少得Hello Kitty嘅蹤影呢,🥤奶昔裏面有紅豆蓉同埋蘋果蓉,帶出自然嘅甜味,多重嘅味道亦都隨着每一啖而增加,🥤至於面頭Hello Kitty形狀嘅就係類似餅乾曲奇,紅色嘅煲呔亦都可以食㗎,🍪感覺係一款軟曲奇🍪咁樣非常特別。鍾意Hello Kitty嘅,千祈唔好錯過呢個機會🍪
香甜蘋果紅豆奶昔

반찬앤쿡 Banchan and Cook (東薈城) (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
2023-07-19