2024-10-06
雖然餐廳有啲神隱但未至於難揾同創作一樣唔係信手拈來但其實又唔係難事近排好hit嘅 黑白厨神仲有前排睇咗Anya Taylor-Joy主演嘅The Menu一道精緻料理背後係一場腥風血雨令人思考,何謂料理料理又係為?嚟到 Aroma得到少少啟發餐廳走小酒館路線未到食fine dinning level但每一道菜都有fine dinning 嘅感覺因為精緻,亦因為用心𝘈𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥🍷🍷法國勃根地嘅Pinot Noir 嚟自出色嘅Domaine Fabrice Martin酒體偏medium body呈紅寶石顏色而且散發住紅水果嘅香氣整體嚟講酒精感唔重好易入口而且呢款紅酒亦有勃根地出產嘅Pinot Noir 獨有嘅礦物味層次感豐富𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦薯仔呢樣平民食材可以躍而上端上高級餐桌
Potato Pave嘅吸引力喺薯仔界大概係可以封神至少身邊冇一個朋友會抗拒呢個presentation香脆方塊上層舖滿蟹肉他他我認為係焗薯嘅變奏牌本呈現兩種食材結合一起嘅新穎口感𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦
呢道菜嘅迷人之處在於松露香偏瘦嘅牛肉他他因為松露油而提出牛
得到少少啟發
餐廳走小酒館路線
未到食fine dinning level
但每一道菜都有fine dinning 嘅感覺
因為精緻,亦因為用心
𝘈𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥
🍷🍷法國勃根地嘅Pinot Noir
嚟自出色嘅Domaine Fabrice Martin
酒體偏medium body
呈紅寶石顏色而且散發住紅水果嘅香氣
整體嚟講酒精感唔重好易入口
層次感豐富
𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦
薯仔呢樣平民食材可以躍而上端上高級餐桌 Potato Pave嘅吸引力喺薯仔界大概係可以封神
至少身邊冇一個朋友會抗拒呢個presentation
香脆方塊上層舖滿蟹肉他他
我認為係焗薯嘅變奏牌本
呈現兩種食材結合一起嘅新穎口感
𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 呢道菜嘅迷人之處在於松露香
偏瘦嘅牛肉他他因為松露油而提出牛肉肉香
𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘠𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯
食過好幾次西式版本嘅三黃雞飯
雞肉嫩滑固然係特色之一
之所以值得推薦係因為個飯底!
黑米+日本珍珠米
從顏成到咬口,都令個飯單調不再
加上吸收雞油後一上枱就芳香撲鼻
𝘙𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘣𝘪𝘯𝘦𝘳𝘰 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘗𝘢𝘤𝘤𝘩𝘦𝘳𝘪 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢
對Paccheri嘅厚實口感有情意結
但事實上要煮得好難度甚高
基本上係稍軟或稍硬都GG
呢個Paccheri係恰到好處
同個海鮮湯汁結會時入口絲
Yes 我就係可以為咗呢道pasta 而破碳水!