-𝐀𝐫𝐨𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨 🍷位於利園三期有間新開張既法式小酒館🌟🌟🌟而家係由前任Ritz Carlton 既Tosca Di Angelo 主廚主理餐廳搜羅超過200款葡萄酒主打勃艮第葡萄酒🍷確保每一口所品嚐既佳釀都可以襯托出美食既精粹有室內同露天用餐區 想係飲野chill下都係唔錯既選擇𝗦𝗺𝗮𝗹𝗹 𝗯𝗶𝘁𝗲𝘀+ Truffle Beef Tartare ($168)
係牛肉他他入而混入左松露醬+黑松露同本菇 牛肉他他同本菇肉質厚腴口感佳 連埋Sourdough 一齊食 整體口感增次豐富 菇菌獨特清香味濃罩住個牛肉+ Crab Meat Tartare ($158)
利用薯仔整成法式千層酥既狀態 ✨再放上煮熟左既蟹肉他他 金黃香脆既薯仔千層酥同軟綿既蟹肉口感形成對比 更顯鮮味
𝗠𝗮𝗶𝗻𝘀+ Roast Yellow Chicken, seasonal mushrooms, Japanese Rice ($588 for 2-4pp)烤三黃雞飯 - 個人幾中意食佢個飯 係用左黑米同日本珍珠米混成 粒粒飯粒同埋雞油菌都吸收晒雞油精華 每啖都充滿住濃郁既雞油香但唔怕油膩 而當中重
𝐀𝐫𝐨𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨 🍷

位於利園三期有間新開張既法式小酒館🌟🌟🌟
餐廳搜羅超過200款葡萄酒主打勃艮第葡萄酒🍷
確保每一口所品嚐既佳釀都可以襯托出美食既精粹
有室內同露天用餐區 想係飲野chill下都係唔錯既選擇

𝗦𝗺𝗮𝗹𝗹 𝗯𝗶𝘁𝗲𝘀
+ Truffle Beef Tartare ($168)
係牛肉他他入而混入左松露醬+黑松露同本菇
整體口感增次豐富 菇菌獨特清香味濃罩住個牛肉

+ Crab Meat Tartare ($158)
利用薯仔整成法式千層酥既狀態 ✨
再放上煮熟左既蟹肉他他 金黃香脆既薯仔千層酥同
軟綿既蟹肉口感形成對比 更顯鮮味

𝗠𝗮𝗶𝗻𝘀
烤三黃雞飯 - 個人幾中意食佢個飯
係用左黑米同日本珍珠米混成 粒粒飯粒同埋雞油菌都吸收
晒雞油精華 每啖都充滿住濃郁既雞油香但唔怕油膩
而當中重點既大大隻三黃雞都煮得好入味
而且皮脆肉嫩 絕對可以再encore!

+ Beef Cheek Risotto ($268)
牛頰肉義式燉飯 - 牛頰肉口感嫩滑口感
Risotto 既米粒雖然比起平時既偏硬身
但反而更中意 除左夠晒入味之外 都好有嚼口
係食到外層少少軟腍 內裏煙韌
調味方面係用左牛骨髓同番紅花煮成
所以食落既牛肉香味非常濃郁 亦係當晚最愛🥰

+ Red Carabinero Prawn Paccheri Pasta ($318)
西班牙紅蝦寬管麵- 麵質都幾 al dente同掛汁
有大大隻紅蝦 蝦膏鮮甜 醬汁方面係用左法式海鮮濃湯
同龍蒿葉熬製成 味道香濃得黎 有D似龍蝦濃湯味
2024-09-12
餐廳位於銅鑼灣利園三期 隱蔽又不易被發現的位置~Happy Friday ❤︎ 為了吃它的烤三黃雞而來🙂‍↕️小食「Baby Cuttlefish」跟 「Wagyu Toast」 有驚喜~!Cuttlefish 底下的醬汁混了香芹跟橄欖油,肉質很鮮甜味道很出色~!魷魚上還撒了點開心果碎增加了口感~ Wagyu Toast 加了wasabi 蛋黃醬很惹味~趁熱吃吐司很脆口!🙂‍↔️ Signature薯條同樣非常脆口!配上三款醬料好yum yum~!主角烤三黃雞 表面烤至金黃色很美!‎(´ސު`) 三黃雞下放滿黑米飯跟蟲草菇,米飯吸受了雞汁的精華很好吃!(雖然menu寫適合2-4人 但個人覺得3-4人share會比較好~)另外 大推這裡的巴斯克芝士蛋糕~真的超好吃!•͈౿•͈ 外層焦香配上內裡軟綿又輕盈的質感~還有每一口都充滿濃厚奶香!​(*´˘`*)‬ 酒方面,我們選了一支法國的白酒,香氣很清新又很易入口~所有食物配上白酒都很合時~(⁎˃ᴗ˂⁎) 整體上無論酒、還是食物都很出色!不過 相比起期待己久的烤三黃雞,我反而較愛它的小食和甜品呢~🥹𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒
餐廳位於銅鑼灣利園三期 隱蔽又不易被發現的位置~

𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒
𖡂 Baby Cuttlefish ($178/two)
𖡂 Wagyu Toast ($158/two)
𖡂 Signature French Fries ($78)
𖡂 Roast Yellow Chicken ($588)
𖡂 Basque Burnt Cheesecake ($78)
𖡂 Albert Joly Bourgogne Cote d‘Or Chardonnay 2021 ($580)
2024-11-15
2024-10-10 1016 瀏覽
餐廳位於Lee Garden3期2樓一間傢俬舖旁邊,入口隱蔽,進入後發現內有乾坤。餐廳雖然小小的但還是舒適。 午市套餐的價錢有驚喜,如只點午市套餐人均約二至三百元。當中最好吃的是生牛肉多士和煎封鴨腿。如果只是吃鴨腿和生牛肉,應該會喜歡這間餐廳(4.5分),因為性價比非常高!如果你點了其他的菜可能就會失望了(3分)。生牛肉雖然太冰,但是底部竟然是以炸薯仔做成多士,非常香口,也有創意!朋友吃了後決定再多點一份。煎鴨腿醃得非常不錯,外皮煎得非常香脆,以這個價錢吃得到這種質素的鴨腿絕對是超值! 餐廳的咖啡非常濃。味道偏苦但十分香,要多來兩份奶才可以中和那種苦味,但絕對是好咖啡。 另外我們也試了廚師推薦的牛麵面意大利飯,個人認為偏鹹,味道也比較flat。 我們還單點了一隻法國黄油雞,這隻黄油雞約5-600元。覺得性價比很差,原因是黃油雞肉非常柴而且皮不脆,沒有什麼rosemary香!感覺有點像吃100元燒春雞。 #香港中價西餐 #銅鑼灣西餐 #香港美食 #生牛肉 #鴨腿

#香港中價西餐 #銅鑼灣西餐 #香港美食 #生牛肉 #鴨腿
  • 生牛肉
  • 煎法國鴨腿
2024-10-06 1172 瀏覽
雖然餐廳有啲神隱但未至於難揾同創作一樣唔係信手拈來但其實又唔係難事近排好hit嘅 黑白厨神仲有前排睇咗Anya Taylor-Joy主演嘅The Menu一道精緻料理背後係一場腥風血雨令人思考,何謂料理料理又係為?嚟到 Aroma得到少少啟發餐廳走小酒館路線未到食fine dinning level但每一道菜都有fine dinning 嘅感覺因為精緻,亦因為用心𝘈𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥🍷🍷法國勃根地嘅Pinot Noir 嚟自出色嘅Domaine Fabrice Martin酒體偏medium body呈紅寶石顏色而且散發住紅水果嘅香氣整體嚟講酒精感唔重好易入口而且呢款紅酒亦有勃根地出產嘅Pinot Noir 獨有嘅礦物味層次感豐富𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦薯仔呢樣平民食材可以躍而上端上高級餐桌
Potato Pave嘅吸引力喺薯仔界大概係可以封神至少身邊冇一個朋友會抗拒呢個presentation香脆方塊上層舖滿蟹肉他他我認為係焗薯嘅變奏牌本呈現兩種食材結合一起嘅新穎口感𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦
呢道菜嘅迷人之處在於松露香偏瘦嘅牛肉他他因為松露油而提出牛

得到少少啟發
餐廳走小酒館路線
未到食fine dinning level
但每一道菜都有fine dinning 嘅感覺
因為精緻,亦因為用心

𝘈𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥

偏瘦嘅牛肉他他因為松露油而提出牛肉肉香

𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘠𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯
食過好幾次西式版本嘅三黃雞飯
雞肉嫩滑固然係特色之一
之所以值得推薦係因為個飯底!
黑米+日本珍珠米
從顏成到咬口,都令個飯單調不再
加上吸收雞油後一上枱就芳香撲鼻

𝘙𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘣𝘪𝘯𝘦𝘳𝘰 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘗𝘢𝘤𝘤𝘩𝘦𝘳𝘪 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢
對Paccheri嘅厚實口感有情意結
但事實上要煮得好難度甚高
基本上係稍軟或稍硬都GG
呢個Paccheri係恰到好處
同個海鮮湯汁結會時入口絲
Yes 我就係可以為咗呢道pasta 而破碳水!

2024-09-10 1251 瀏覽
不嬲都好鍾意呢間小酒館 食物高質 酒又多選擇🤩除咗大牌之外仲有賣唔少法國小酒莊特別喺Burgundy產區 有啲酒淨係呢度有賣✌🏽最近換咗個曾喺米芝蓮餐廳工作嘅大廚 更帶嚟菜式🥳松露牛肉他他超新鮮 特別加入咗小巧可愛嘅鴻喜菇 (#shimeji)仲有酸瓜 口感味道更有層次😗另外油脂豐腴嘅和牛多士都係必點👍🏽當然唔少得主菜重頭戲焗黃油雞🍗 覺得價錢合理 墊底嘅黑米同日本珍珠米伴以小菇菌🍄‍🟫重點係嗰層香口嘅雞油 唔食飯嘅都忍唔住食咗幾啖😏_📸1️⃣ 2️⃣Roast Yellow Chicken (HK$588)seasonal mushrooms, Japanese Rice (for 2-4 people)3️⃣ Wagyu Toast (HK$158)wasabi mayonnaise4️⃣ Truffle Beef Tartare (HK$168)beef tartare, truffle puree, shimeji mushrooms5️⃣ Red Carabinero Prawn Paccheri Pasta (HK$318)Carabinero prawn, paccheri, bisque,
不嬲都好鍾意呢間小酒館 食物高質 酒又多選擇🤩

重點係嗰層香口嘅雞油 唔食飯嘅都忍唔住食咗幾啖😏
_
📸
1️⃣ 2️⃣
Roast Yellow Chicken (HK$588)

3️⃣
Wagyu Toast (HK$158)
wasabi mayonnaise

4️⃣
Truffle Beef Tartare (HK$168)

Carabinero prawn, paccheri, bisque, tarragon

2024-08-27 1065 瀏覽
食咗超過10次,今次好差,牛扒5成熟,來的是8、9成都算,用料都差咗好多🤪這裏的cheese cake 我超愛,現在唔流心想掂?我朋友個意粉都食剩-半,我想食番我嗰cheesecake 呀!酒好飲的……炸芝士波好食嘅…..
Steak  with  fries
  • 以前的芝士蛋糕、牛扒
📍銅鑼灣雅致西餐廳‼️· 澎湃黑松露意粉🥰 — Aroma Wine Bistro🍷•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_西餐 ==============================前排同朋友嚟咗位於銅鑼灣Lee Garden嘅Aroma Wine Bistro🥰餐廳裝修雅致舒適,幾啱同朋友嚟靜靜地傾吓計😋————————————————————⭐️Black Truffle Chittara $238 (4.2/5)Chittara意粉口感煙韌,意粉面頭有好多黑松露片👍黑松露汁唔係好rich好creamy嗰隻,係有少少稀身同幽香幾重,唔會食到好濟👍·⭐️Wagyu Beef Cheek $288 (4/5)牛面肉非常軟腍,而且份量都唔少👍醬汁偏濃味,有紅酒香,入面混合蘑菇增添咗口感👍底下嘅薯蓉綿密富牛油香,不過整道菜食食吓會覺得鹹同埋漏🥹—————————————————————-整體嚟講食物味道ok但不至於驚喜,試一次就好了~—————————————————————-賣相:3.5/5

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西餐
————————————————————

⭐️Wagyu Beef Cheek $288 (4/5)

—————————————————————-
整體嚟講食物味道ok但不至於驚喜,試一次就好了~
賣相:3.5/5
味道:4/5
性價比:3/5
推介度:3/5
—————————————————————-
📍Aroma Wine Bistro @aromawinebistro
銅鑼灣新寧道1號利園三期2樓206-210號舖
weekday lunch set 3 course 由$188 起waiter 感覺好熟悉menu 主動介紹菜式既材料同煮法雖然係lunch 但Starters 同main 都用心擺盤Starter: tomato bruschetta with anchoviesgrilled asparagus中規中距,最鐘意係bruschetta (但唔計anchovies🤣)Main:escargot tagliatelle with walnut parsley pesto sauceSauce 夠味得黎又唔會太heavy, 唔係creamy 所以冇乜負擔,加埋檸檬汁好夾好好味麵既質地有點厚但唔算煙韌,而且有d 仲痴埋左一舊,田螺除殼上,冇乜味仲要都幾有咬口🙈linguine with grilled scampi and pomodoro sauce麵質彈牙掛汁,微微微微辣既蕃茄sauce, 好開胃蝦雖然肉比較淋,但好香既燒烤蝦味,喜歡❤️餐廳有outdoor 位,呢個天氣坐到outdoor或者有陽光曬住既位都幾舒服雖然呢個價位3 course weekday lunch 黎講唔算cp值高
waiter 感覺好熟悉menu 主動介紹菜式既材料同煮法

Starter:
grilled asparagus

Main:

麵質彈牙掛汁,微微微微辣既蕃茄sauce, 好開胃
蝦雖然肉比較淋,但好香既燒烤蝦味,喜歡❤️

雖然呢個價位3 course weekday lunch 黎講唔算cp值高,因為都幾多item 要加錢,不過整體服務都幾好,而且坐到露台邊既位😆
2024-03-08 756 瀏覽
食物質素尚可,但無意聽到經理及員工喺吧枱位置討論其他客(其他客人態度正常),感覺十分無禮,整體服務態度亦麻麻,十分之令客人唔舒服同反感價錢略高貴過普通酒店,不去也罷!主要試咗幾款starters, 大多都正常唔錯,但主要唔滿意:-Beef tartare 較多sauce及偏重調味,略嫌咸,未能突出牛肉鮮味及肉碎口感,偏向免治肉feel-Wine list white wine 試過幾隻,但整體listed items非常淡味及偏酸,略為失望

从铜锣湾出站后一直被汹涌的人潮推着往前走,一到利园区顿时安静了不少。里外看起来都像是一个以价格过滤人流的地方,没想到还能找到性价比这么高、实力这么硬的bistro。·Aroma虽然才开半年多,但交出的是厚厚一本让很多小酒馆望尘莫及的详尽酒单。选酒不仅丰富,而且丰俭由人,定价也算合理,大部分酒款都affordable。·把Burgundy几个大佬辈出的village纵横挖掘得很深,不乏网红酒庄,也有很多小众酒庄,新世界旧世界不同风格都有涉及,还有一些exclusive brands。·重心是放在葡萄酒的,食物Menu只有一张两面(但这个数量对我来说正好,省去不少纠结),菜式也是为酒服务。但菜品真做得挺不错,量大实诚,精致程度可能差点,但作为下酒菜绰绰有余了。·【Wagyu tartare / Mille feuille potatoes】和牛挞挞做成了有趣又易吃的finger food,金黄的乌鱼子碎如同缤纷的落英飘进盘中。千层薯脆作为饼底创意十足,土豆先烤再炸,才能在保证酥脆口感的同时,稳稳托住满当当的馅料。·柔韧的肉粒被裹在黏稠的酱汁中,吃起来质地如黄油般浓郁醇滑,调味却不会太咸。张
柔韧的肉粒被裹在黏稠的酱汁中,吃起来质地如黄油般浓郁醇滑,调味却不会太咸。张大嘴巴咬下一口,尽享酥脆与柔滑两种层次的碰撞。
【Grilled Norwegian scampi langoustines】
虾挺好,每只比手还长,火候也挺好,肉质柔嫩多汁。不过吃起来太社死了,一旁搭配的应该是Chimichurri青酱也无法发挥作用。
【Burrata caprese salad】
流心质地creamy,与外皮融合紧密,让人迫不及待想捅破这颗圆溜溜的奶包子,将新鲜浓郁的奶香大快朵颐。
用了三种番茄,水灵灵的十分refreshing,黑醋和橄榄油也很到位。我对Burrata的喜爱很简单,只要食材过关就很难不好吃。
【Wagyu beef cheek bourguignon】
经典的法式红酒炖牛肉,卖相平平但份量极有诚意,完全可以用硬菜来形容,生怕我们吃不饱。
大块牛脸颊肉炖至细腻烂软,同时保留着几分耐嚼,淹没在红酒混合蘑菇熬成的肉汁中,入味很好,不足是红酒在烹饪后的发苦能明显感受到。土豆泥混合了不少奶油,才能筛出这样的绵密扎实,差点没忍住裹上酱汁把盘子蹭个精光。
【Patrick Javillier Meursault Les Clousots 2020】
小金杯是这里的独家酒款,选的这款Chardonnay是浓郁集中的Meursault风格,开瓶后香气隔着桌子都能闻到,冰一冰喝更好。
这支酒的妙处在于elegant and powerful之间的平衡,白花和蜂蜜般的香气既精致又奔放,酸度明亮如柑橘,但越到悠长的finish,就越感知其细腻,酸度虽高,但却被酒体包裹得不容易察觉到。
【Guy Charlemagne Brut Nature】
来都来了喝个痛快,一人又追加一杯小农香槟Brut Nature。用的是老藤葡萄酿造,意味着风味更集中、酸度也更高(是我喜欢的),但酸甜比依然很和谐,风味符合对一支优雅和经典的香槟的期待。
店面不大,风格有点北欧式的hygge,当晚气氛很温馨。一圈露台很cozy,还隔出了一间私密性不错的long table,各种需求都考虑到了。
2023-12-31
慶祝紀念
除夕
2024-01-12 1363 瀏覽
週二傍晚約咗幾位酒鬼知己去利苑三期地牢餐廳為月中嘅大食會晚聚寫餸,晚餐就好隨意咁揀咗去試二樓一間法式小館「Aroma Wine Bistro」。西餐廳隱藏於商店後方一角,真係好容易走漏眼。光線柔和嘅小店牆上以酒樽裝飾,簡單得黎同個餐廳名好夾。飯前已經飲咗幾輪歡樂酒酒,眼見厚本酒牌項目實在太多,結果決定續杯叫。無奈口味唔係咁啱心水,深覺酒店級價錢亦不甚合理,飲咗一杯就冇再追加。英文餐牌共有底面兩頁。餐桌上擺有齊備嘅自用餐具。Seasonal Grilled Norwegian Scampi Langoustines($228):一客三隻嘅挪威海螯蝦只屬和暖,咬落乾嚡帶腥,絕對食唔過!Wagyu Tartare and Mille Feuille Potatoes($158):意外地,同樣一客有三件嘅和牛他他香潤軟嫩,驚喜在墊底嗰件千層薯塊鬆化脆巧,食落又唔會覺得佢好油,不妨一試。Fresh Black Truffle Pasta($238):如相所示,新鮮刨出嘅黑松露份量好足,賣相相當震撼,敗筆在修長嘅意大利粉麵條一啲都唔熱,而且硬實冇彈性。Crab Meat and Salmon Ro
西餐廳隱藏於商店後方一角,真係好容易走漏眼。
光線柔和嘅小店牆上以酒樽裝飾,簡單得黎同個餐廳名好夾。
無奈口味唔係咁啱心水,深覺酒店級價錢亦不甚合理
,飲咗一杯就冇再追加。
Hervé Dubois Brut Rosé Champagne & Château La Rose Pourret Saint-Emilion 2019
英文餐牌共有底面兩頁。
餐桌上擺有齊備嘅自用餐具。
,絕對食唔過!
,食落又唔會覺得佢好油,不妨一試。
,敗筆在修長嘅意大利粉麵條一啲都唔熱,而且硬實冇彈性
Fresh Black Truffle Pasta
Crab Meat and Salmon Roe Tagliatelle($248):第二碟闊條意粉除咗有相同嘅問題,即熱力欠奉兼且麵條好似未煮得夠時間咁,最弊就係當中傳出陣陣腥味,實在令人反感
Wagyu Beef Cheek Bourguignon($288):紅酒燉和牛面頰腍就夠腍,可惜調味咸到有點苦澀,不吃也罷。
商場餐廳「Aroma Wine Bistro」環境簡潔企理,服務生雖無黑面對待,但亦不為太友善。餐飲價格偏高,上菜速度勁快,廚房看似效率高,不過食物似係翻叮貨色多啲囉
!知悉甜品只有陳列雪櫃中嘅糕點款式後,大家都提不起興趣一試
,就此終結一小時的晚餐,相信唔會有回頭嘅機會。
2024-01-09
This place offers a wide variety of food and wine worldwide. Sitting with friends, chatting, and enjoying the relaxed atmosphere while holding our wine glasses is great. The menu isn't extensive, but the food tastes pretty good.Fresh Black Truffle Chitarra ($228)The black truffle slices have a fragrant aroma, and the sauce and mushroom flavour are rich. The handmade chitarra pasta is chewy, giving it a similar feel to Cantonese or ramen noodles. Not everyone may like it, but I think it's good.Fr

Fried Chicken & Caviar ($168)
The fried chicken is served with French yellow wine sauce and topped with exquisite caviar. The skin is crispy, the meat is tender and juicy.

Baby Cuttlefish ($178)
The baby cuttlefish is refreshing and sweet, and sprinkling crushed pistachios on top adds a richer texture. The baby cuttlefish is smooth, chewy, and has plenty of sauce.
2024-01-07
2024-01-06 1254 瀏覽
這間餐廳做到了這個部份,從小食到主食都很有自己的特色,加上他們有不少讓你喜出望外的酒,會讓你想試完再試。這天我們喝的是來自澳洲的紅白酒,它的口感很俐落,特別是白酒的清新氣泡感都很出色,用來搭配前菜小食都能互相輝映;紅酒則很subtle,做到法國的感覺,後面用來搭配牛肉更是能放大其葡萄的香氣,不錯。🔹4 cheese board with condiments四款不用口感和香濃度的芝士放在一起,搭配紅酒一絕!我喜歡西班牙牛奶芝士的味道,放在酸種麵包製成的多士吃也不錯,但我還是喜歡直接感受它的鹹香,如果想來品酒的話就要點它了。🔹Wagyu tartare and mille feuille potatoes和牛他他賣相相當精緻,蕃茄的鮮甜和新鮮有濃濃肉香的他他均勻拌在一起,放在很油層次感又香脆的脆薯上,一口咬下去,就像nachos點醬般,味道很突出。🔹Baby cuttlefish BB墨魚鮮爽度特別高,輕輕加橄欖油已經很夠香味,調味偏清柔,但恰到好處,充滿咬口。🔹Steak frites 和牛牛油脂豐腴,切開看到清晰的紋理,油香之中還是有牛肉香氣,肉邊煎到微微焦脆,灑一點黑椒已經很足夠,

這天我們喝

🔹Baby cuttlefish
Baby cuttlefish

🔹Steak frites
Steak frites

和牛牛油脂豐腴,切開看到清晰的紋理,油香之中還是有牛肉香氣,肉邊煎到微微焦脆,灑一點黑椒已經很足夠,旁邊是米芝蓮三星大廚的招牌薯條,馬鈴薯味香濃,很脆但不油膩,很滿足的一道菜。

🔹Grilled french cut lamb chop grilled french cut lamp chop

這個羊的處理非常出色,完全沒有羊的騷味,口感非常綿密,就像有肉味的薯蓉一樣,拌碟的薯蓉很香,調味剛剛好,和羊肉很搭配。

🔹Handmade seasonal herbs agnolotti with crab meat

喜歡蟹肉的朋友會特別喜歡這道菜,滿滿的新鮮蟹肉上有香蒜牛油醬,蒜香帶出蟹肉的鮮味,濃稠的醬汁和很有咬口的手工意粉很搭,鹹鮮味很突出,推介。
Baby cuttlefish
臨近聖誕有唔少聚會,想同朋友嚟食個西式lunch可以考慮位於銅鑼灣利園三期嘅Aroma Wine Bistro! 有一系列酒可以選擇,$388pp 有多款starters, 1 main, 1 dessert, coffee/tea. (假日及公眾假期12-3pm)-Starters (all to share)-Smoked Fish Platter - 煙熏鰻魚,三文魚,鯖魚 魚油香配沙律不錯~Burrata Salad- 半流質布拉塔芝士好新鮮👍🏼Squid ink, cod & potato, mac & cheese croquettes platter- 炸墨魚🦑好特別,烏卒卒 好濃海鮮味✨Fried cajun chicken bites- 炸雞球用cajun spice調味 惹味香口!-Mains-🍝 Scampi & crab meat aglio olio tagliatelle- 烤海蟄蝦及蟹肉自家製手工意粉 鮮味十足 意粉口感煙韌🍝 🥩Steak Frites +$78選用Wagyu Zabuton steak (和牛牛頸脊g 牛味濃而油份豐厚 有質感而軟嫩👍🏼

-Starters (all to share)-
Smoked Fish Platter
- 煙熏鰻魚,三文魚,鯖魚 魚油香配沙律不錯~

Burrata Salad
- 半流質布拉塔芝士好新鮮👍🏼
- 炸墨魚🦑好特別,烏卒卒 好濃海鮮味✨

Fried cajun chicken bites
- 炸雞球用cajun spice調味 惹味香口!

-Mains-
- 烤海蟄蝦及蟹肉自家製手工意粉 鮮味十足 意粉口感煙韌🍝

🥩Steak Frites +$78
選用Wagyu Zabuton steak (和牛牛頸脊g 牛味濃而油份豐厚 有質感而軟嫩👍🏼 配上米芝連3星廚師Pierre Kaffmann’s signature chips 用鹽簡單調味 厚薯條外脆內軟,仲有烤車厘茄及烤原粒蒜頭🧄 非常香口😍

-Cake selection-
🍰Basque Burnt Cheesecake
- 面層烤得焦焦,而中心半流心,作為飯後甜品配咖啡👍🏼

🍫Chocolate Lava Cake
- 心太軟朱古力味香濃,如果再流質更好!!

-Coffee or tea-
// 𝙏𝙤𝙥-𝙣𝙤𝙩𝙘𝙝 𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝘽𝙞𝙨𝙩𝙧𝙤 𝙞𝙣 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮 - 𝘼𝙧𝙤𝙢𝙖 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝘽𝙞𝙨𝙩𝙧𝙤 🍷 //-Located in the bustling heart of Causeway Bay at Lee Garden Three, 𝐀𝐫𝐨𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨 offers quality French bistro dining experiences at a reasonable price point, serving fine dishes with prime ingredients along with wide-ranging wine selections.-☞ 𝐋𝐞𝐬 𝐁𝐨𝐮𝐫𝐠𝐨𝐠𝐧𝐞 𝐄𝐱𝐭𝐫𝐚𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐅𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 - 𝐇𝐊$𝟒𝟑𝟎Featuring three glasses of exquisite Burgundy wines; including Anne Gros Crémant de Bourgogne NV, a delicate sparkling with compl
Featuring three glasses of exquisite Burgundy wines; including Anne Gros Crémant de Bourgogne NV, a delicate sparkling with complex acidity and minerality; Chavy Chouet Bourgogne Blanc "Les Femelottes" 2021, a well-balanced one with lots of vanilla and pineapple; and Chavy Chouet Bourgogne Rouge "La Taupe" 2021, a delicate and light-bodied option with decent acidity, extruding notes of red fruits, strawberries, and bits of earthiness, which undoubtedly pairs well with the wagyu steak.
☞ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐞𝐬 - 𝐇𝐊$𝟑𝟖𝟖
Quality M8 Wagyu Zabulon steak with perfect marbling and tenderness, served with 3 Michelin-starred Chef Pierre Koffmann's signature fries for satisfaction.
☞ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 - 𝐇𝐊$𝟐𝟐𝟖
Luscious handmade chitarra pasta cooked to a decent al dente texture with mixed mushrooms and creamy truffle-based sauce, topped with freshly shaved seasonal black truffle.
☞ 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫 - 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟖
Fried to perfection with an extremely crispy exterior yet succulent and tender on the inside, complemented with Jura vin jaune sauce and caviar.
☞ 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐂𝐮𝐭𝐭𝐥𝐞𝐟𝐢𝐬𝐡 - 𝐇𝐊$𝟏𝟕𝟖
An exquisite dish consisting of tender and juicy grilled cuttlefish from Bari, Italy, topped with refreshing pistachio-parsley olive oil dressing.
☞ 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞-𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬 - 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟖
An extraordinary wagyu beef tartare dish that is served on a crispy mille-feuille potato that has a soft and fluffy potato interior.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ǫᴘʟ-ᴡs-sᴄɴ