2022-08-15
同朋友去開九龍灣睇show,係九龍灣返工既朋友話有間好好味既法國🇫🇷菜西餐餐廳要帶我去食,咁我自然係無異議啦🫶🏻 呢間法國菜餐廳係工廈入邊,雖然係工廈,但其實都算方便,係德福商場過一條天橋就到,隱身工廈,唔係朋友帶路都唔知有間咁好既法國餐廳,入到去係木系高貴路線,好elegant, 好適合同朋友黎食晚飯慢慢傾計,我地今次就食住lunch 先,我地點咗: 🔸香煎牛柳炸菇配薯蓉 加配牛骨髓 牛柳肉味好香濃,舊牛咁厚身但煎一D都唔嚡, 肉質嫩滑,煎到7成熟啱啱好,配上薯蓉係天衣無縫。因為朋友好想食牛骨髓,所以另加焗牛骨髓,簡簡單單加D香草牛油已經好好味,牛骨髓好肥美,好正 !🔸油封鴨髀意大利飯 既然係法式餐廳為主,當然要叫吓油封鴨啦,油封鴨煎到皮脆,但肉質好細嫩,有香濃既鴨味,再加埋燶邊太陽蛋,外觀同味道都up up up😋😋,蛋汁加入意大利飯,味道更加濃郁。 🔸飲品叫咗Mocha, Dirty & 甜品迷你泡芙 泡芙有驚喜,原本以為入邊係cream 既泡芙,但原來係雪糕黎,仲有2款口味,細細粒作為飯後甜品very good! 🤩 臨離開餐廳時發現門口位有個冰櫃,唔講唔知原來餐廳都有售賣自
🔸香煎牛柳炸菇配薯蓉 加配牛骨髓
🔸油封鴨髀意大利飯
🔸飲品叫咗Mocha, Dirty & 甜品迷你泡芙
臨離開餐廳時發現門口位有個冰櫃,唔講唔知原來餐廳都有售賣自家食材包,連油封鴨髀、法式焗田螺、法國春雞呢啲菜式都有,只要返去煎或焗熟就得,真係好簡單方便,想要招呼朋友返屋企時大顯身手就啱晒😂😂