2017-04-05
今日提早慶祝朋友生日,就去左褔村到食真係好少先會去食高檔嘅日本料理,好開心一入到去,店員都好有禮貌款待每位客人,我地坐bar 枱,可以見到師傅為我地準備食物廚師發板有幾個價位可以選擇,我地揀左$1300第一道黎當然係沙律前菜,用波菜做沙律,仲加左d蟹子同洋蔥,好醒胃啊仲有一份係芥末八爪魚,酸髪菜,半熟嘅呑拿魚,開胃好食,酸髮菜都係第一次試跟著就黎左個刺身併盤,佢有好多樣選擇,樣都好好食,好精緻,好正有牡丹蝦,呑拿魚,拖羅,鮟康魚肝,油甘魚腩,同海膽配油甘魚片拖羅令我畢生難忘,香港真係好小可以食到啲咁肥美嘅拖羅牡丹蝦好鮮甜,好大隻呑拿魚都好好食,我平時吾會食呑拿魚,因為覺得好腥,點知呢間一d腥味都冇,仲好甜海膽同個魚都好夾,好鮮甜爽口呢個帶子都係好鮮甜好厚肉,佢燒一燒先再放係個湯到,真係好鮮好好食呢個湯都係十分好飲同埋好清我本身以為係冬瓜嘅野,跟著店員話俾我知係叫蕪青,佢好爽口好鮮甜,再配上d葱,成個湯都好好味,呢個叫蕪青係十二月當造,平時都冇架鱈長毛蟹殻,有幾條蟹腳鋪係面仲有d金箔係面,個底係一d焗左嘅薯仔,蟹肉,忌廉,醋撈埋,都吾錯喔跟著黎左幾款壽司,呑拿魚,赤貝,生菜包住三文魚,壽
真係好少先會去食高檔嘅日本料理,好開心 一入到去,店員都好有禮貌款待每位客人,我地坐bar 枱,可以見到師傅為我地準備食物
廚師發板有幾個價位可以選擇,我地揀左$1300
第一道黎當然係沙律前菜,
用波菜做沙律,仲加左d蟹子同洋蔥,好醒胃啊 仲有一份係芥末八爪魚,酸髪菜,半熟嘅呑拿魚,開胃好食,酸髮菜都係第一次試 跟著就黎左個 刺身併盤,佢有好多樣選擇,樣都好好食,好精緻,好正 有牡丹蝦,呑拿魚,拖羅,鮟康魚肝,油甘魚腩,同海膽配油甘魚片
拖羅令我畢生難忘,香港真係好小可以食到啲咁肥美嘅拖羅
牡丹蝦好鮮甜,好大隻
海膽同個魚都好夾,好鮮甜爽口
呢個帶子都係好鮮甜好厚肉,佢燒一燒先再放係個湯到,真係好鮮好好食 呢個湯都係十分好飲同埋好清我本身以為係冬瓜嘅野,跟著店員話俾我知係叫蕪青,佢好爽口好鮮甜,再配上d葱,成個湯都好好味,呢個叫蕪青係十二月當造,平時都冇架 鱈長毛蟹殻,有幾條蟹腳鋪係面仲有d金箔係面,個底係一d焗左嘅薯仔,蟹肉,忌廉,醋撈埋,都吾錯喔 跟著黎左幾款 壽司,呑拿魚,赤貝,生菜包住三文魚,壽司飯,最後仲黎左個呑拿魚蓉嘅手卷,件件都好新鮮口感好好,d油脂沖滿係個口腔入面,好正,紫菜都好脆 最後黎左個 甜品同水果,係富有柿同紅豆奶凍
個柿好爽口,好多汁,好甜,紅豆奶凍就好重牛奶味,兩個都好夾好好食成餐都好滿足 褔村俾我好大驚喜,佢d野真係好精緻,樣樣都好新鮮,好少可係香港食到d咁好食嘅日本菜每一位師傅都好好刀功亦都好nice,希望下次有機會再食