2009-07-28
Honey 鐘意食海鮮,佢生日當然要就吓佢啦,我哋嚟到鯉魚門就先到明記揀海鮮,因為個老闆都幾老實,我問佢有什麼海鮮抵食,佢話閹仔蟹好靚又多膏,嘩!"多膏" 聽到就要食,原本想要大蝦,但佢話大虾喺養嘅,叫我哋揀中蝦喎、其他仲有聖子王、賴尿蝦和貴妃蚌,買完海鮮就去酒樓啦。嚟到時已差不多滿座,好彩我哋一早Book 咗位,到達後waiter 帶我哋到近窗口的枱,可以睇到海境,坐得幾舒服,十分滿意。坐低後waitress 先開茶及放低花生和酸瓜,花生很香脆但咸咗少少,不久有個 waiter 過嚟問我哋点煮D海鮮,我哋揀完煮法,就等食嘞。 首先嚟碟豉椒炒聖子王,好惹味,爽口又唔靱,煮得啱啱好,好好味呀,唸住仔仔食唔哂一只,我想幫佢食D,點知佢食完仲想食。 跟住喺鼓油王炒虾,個Sauce甜甜哋,D蝦鮮甜又爽口,有少少膏,好正呀,如果大隻D就更好嘞。 椒鹽賴尿蝦和粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌差不多同一時間到,先食椒鹽賴尿蝦,炸得好好,D膏就熟哂但肉又唔會乾,椒鹽也很惹味,愈食愈開心tim,Honey 都好欣賞椒鹽賴尿蝦,早知要多隻啦,仔仔都唔執輸,我食乜佢又食乜,真喺拍住上。試吓個貴妃蚌,貴妃蚌都唔錯,但D粉絲
椒鹽賴尿蝦和粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌差不多同一時間到,先食椒鹽賴尿蝦,炸得好好,D膏就熟哂但肉又唔會乾,椒鹽也很惹味,愈食愈開心tim,Honey 都好欣賞椒鹽賴尿蝦,早知要多隻啦,仔仔都唔執輸,我食乜佢又食乜,真喺拍住上。試吓個貴妃蚌,貴妃蚌都唔錯,但D粉絲就唔得,十分淋又冇味,似喺後加上面咁。
我哋好快清哂枱上嘅食物嘞,最後就喺盬焗閹仔蟹,正所為好戲左後頭,一睇見就開心嘞,又多膏,D膏仲好甘香,實在太好味,D蟹肉都好甜喎。十分滿意呀。
呢度Service 唔錯又幾抵食,只收$80煮功 per head (仔仔仲免費 tim),包湯、甜品和水果。甜品喺椰汁桂花禚,清清哋都唔錯。 埋單$497海鮮 + $220煮功連茶芥加一。