2024-09-25 1168 瀏覽
位於中環雲咸街港式風味酒吧餐廳「何蘭正」,好明顯餐廳名字就係港式粗口嘅諧音,你係香港人一定有共鳴,寓意這家餐廳,所有環境、食物、服務都令人Wow一聲「好L正」咁嘅意思,「何蘭正」完全做到👍服務員哥哥仔超有禮貌,介紹菜式非常詳盡,菜式融匯了港式大排檔、燒臘檔等經典美食以及西餐元素,配搭和味道完全令人驚艷,環境更是Hong Kong Style ,所以真係HLJ🦑▪️清蒸涼拌本地鮮魷配黑芝麻擔擔風味茄子沙律及荷蘭迷你小蕃茄 $ 168有驚喜,魷魚就像媽媽做的蒸鮮魷般美味,魷魚非常爽脆,伴上香辣的‎擔擔酱茄子,四川風味出來了,味道香麻香麻,襯托住清甜嘅小蕃茄,整個食材組合配搭一流🐷▪️伊比利亞黑毛豬叉燒(240g) $ 288配蒸石磨陳村粉,煎西蘭花苗,黑蒜肉汁這裏最有名氣的黑毛豬叉燒,比燒臘檔做得更好,叉燒外層燒得焦香,肉質軟腍而且帶一點點脂肪,每一口都是焦蜜的甜香,甚有創意地配上陳村粉,黑蒜肉汁伴入,口感如腸粉般滑溜味道夠晒惹味,再加上我最愛嘅小西蘭花,就是燒臘加茶樓的風味🍮▪️中國白腐乳,法國白芝士焦糖燉蛋配西班牙鬆脆包,無花果醬及綜合野莓 $ 148甜品之必食推介,焦糖燉蛋加上濃濃的中國腐

🐷▪️伊比利亞黑毛豬叉燒(240g) $ 288
配蒸石磨陳村粉,煎西蘭花苗,黑蒜肉汁

甜品之必食推介,焦糖燉蛋加上濃濃的中國腐乳味道,猶如食緊Creamy的腐乳芝士,香綿軟滑,伴上無花果醬和椰果能夠中和甜膩感,配上香脆的鬆脆包一齊食,麵包上加了煉奶,更加美味,味道非常有驚喜

🍋▪️爆檸 $ 125
VLT (Vodka / Lemon Tea )
就如飲緊盒裝維他檸x茶,真係好港式Feel
再加上淡淡的Vodka酒香,我喜歡

🍉▪️鹹梅西瓜沙冰 $ 68
新鮮打成嘅西瓜冰清甜可口,加了鹹莓多了一份酸香,夏日炎炎,非常清新解渴

• 伊比利亞黑毛豬叉燒配蒸石磨陳村粉,煎西蘭花苗,黑蒜肉汁
  • 中國白腐乳,法國白芝士焦糖燉蛋配西班牙鬆脆包、無花果醬及綜合野莓