2021-02-27
新年放長假, 大致可以出外逛逛行個大運, 就在文武附近, 轉個靚彎就到中環歌賦街尾端, 有間新年如常營業新開餐廳, 門面Logo相當耀眼紅色定點招牌, 望望餐牌 原來係墨西哥TACO店, 口味亦相當特別~XO醬蝦! 十五味豬腩! 仿似是媽媽煮的餸菜款式 ? 好有港式住家feel 再睇desert menu, 原來有雞蛋仔同低脂軟雪糕, 似乎唔係單單係墨西哥菜咁簡單。 急急走進店內, 裝潢燈光已feel so good, 感覺型格,唔太浮誇但突顯品味。 落單時職員細心詳細介紹店內TACO口味, 同重點推介新年限定 “蘿蔔糕雞蛋仔” ** 新年食品蘿蔔糕真係食得多, “蘿蔔糕雞蛋仔”真係人生第一次聽, 咁特別就一定要試試, 亦點了一份TACO BOWL, 享受一下TACO 口味又有飽肚飯嘅感覺先。 真心推介蘿蔔糕雞蛋仔。餡料豐富,有葱花,臘腸,仲帶點xo 醬,少少咸味再搭上雞蛋仔甜味,外脆內軟,相當恰當。必食指數9/10Taco 飯配搭,醃製豬腩肉味道特別,入口會享受到幾種香料包圍味蕾嘅感覺,真係未曾食過如此豐富口味嘅飯。必食指數9.9/10