2023-12-07
好多人都將川菜同辣椒畫上等號, 以為全部都好辣🌶,我都以為自己一定食不到水煮魚🐠啦! 最近第一次親身去食川菜先知, 原來都有幾個辣度可以選, 原來我都仲可以食到小辣🌶喎🫣而且, 呢間較高質既四姐川菜擁有超過三十款不辣菜式, 總有幾款啱完全不善辣嘅朋友👍🏻。餐廳位於旺區銅鑼灣既百樂中心10樓,原來都幾人氣, 食客有本地香港人,仲有好多外國人, 日本, 韓國人來食,7點半都已經坐滿人。 四姐川菜套餐🌶,HKS360/位套餐有涼菜+熟菜, 份量就會跟據人數而定, 二個人用膳就會有2個涼菜+3個熱菜。 涼菜- 點了「招牌四川涼麵」「重慶口水雞」🐔🩵超級推介招牌四川涼麵🍜!! 真係好惹味, 醬汁辣度係慢慢滲出來, 而且幼麵麵質爽彈, 掛汁一流,真係會食上癮的涼麵!🩵口水雞🐔醬汁都好惹味十足,但辣味唔會覆蓋咗雞味,雞肉嫰滑,作前菜一流! 熟菜- 點了「招牌重慶水煮魚🐠」「重慶辣子雞🐔」「川式五花肉炒椰菜花」🩵招牌重慶水煮魚必叫, 份量十足! 魚肉超級嫩滑, 而且完全無骨, 唔洗驚會哽親🤭! 水煮魚面頭有一層辣油同辣椒,辣味雖刺激但又唔會過搶, 香氣四溢😋加入泡椒醬汁後辣度十足🌶底下有大量芽菜同水晶
四姐川菜套餐🌶,HKS360/位
涼菜- 點了「招牌四川涼麵」「重慶口水雞」🐔
底下有大量芽菜同水晶薯粉,好闊好厚身煙靭薯粉好有嚼口,沾滿個湯汁, 簡直係精髓所在, 好正🥰
🩵重慶辣子雞嘅雞件細細粒, 由辣子雞🐔同辣椒、蒜片🧄 、香料炒成。
🩵點左川式五花肉炒椰菜花不辣的, 可以中和下今日既味蕾, 幫助消化。
最近食多咗增磅不少🫣, 加上未來幾日天氣終於轉冷,辣椒🌶具有促進血液循環的作用,改善怕冷症狀, 又可以加速新陳代謝以達到燒脂,小妹建議可以食些少辣嘢暖下胃keep下身型,一舉兩得😏✌🏻
📍 四姐川菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓