名古屋學師有隱世壽司高手之稱-👨🏻‍🍳馮司傅主理,餐廳用上嘅都係嚴選最新鮮當造材料。鮨宏以熟客為主,鋪面不算大,建議預先預約!最近見難得慶祝開業兩周年🥳,每兩位仲會送一支300 ml Sake🍶,忍唔住相約閏蜜嚟試下😋師傅不單好有經驗,全程都會為客人講解每道菜,好細心♥️!師傅喺落場時間,仲會自己親自製作甜品🧀我仲試咗師傅以日本Whisky浸嘅珍藏日式梅酒🥃宏 Hiro $1,800/位🩵小食天然赤紅紫蘿蔔,原來加咗醋,蘿蔔會自己轉紅色❤️🤭,仲有牛蒡,薑,自家製甘露煮嘅公魚🐠。🩵刺生牡蠣🦪 (產地:岩手縣 米崎)當地喺使用「熱水處理」方法去除牡蠣雜質, 令每隻牡蠣都得到足夠營養,造就米崎町出產鮮味十足的生蠔,食落群邊都比較爽脆清甜,上面仲加咗蕃茄唶喱🍅👍🏻🩵白子12~1月係銀鱈魚當造時期,佢既白子表面略為🔥火炙,再加上了忌廉汁減去腥味,白子入口好爽彈又有creamy 味,有種軟心嘅感覺,好好味😋🩵 北海道獅魚 🐠(產地:冰見 )獅魚即係野生油甘魚,聽師傅講春天時獅魚岩岩出世仲係BB, 夏天就大慨生長至15cm, 依家11-12月冬天剛好成年可以食喇🤭佢就好似拖羅肚腩咁滑,加上wasabi

宏 Hiro $1,800/位
🩵小食

🩵刺生牡蠣🦪 (產地:岩手縣 米崎)
當地喺使用「熱水處理」方法去除牡蠣雜質

🩵白子

🩵 北海道獅魚 🐠(產地:冰見 )
獅魚即係野生油甘魚,聽師傅講春天時獅魚岩岩出世仲係BB, 夏天就大慨生長至15cm, 依家11-12月冬天剛好成年可以食喇🤭佢就好似拖羅肚腩咁滑,加上wasabi 再沾醬油食,好正🤤

🩵慢煮八爪魚🐙
師傳處理時會先替八爪魚按摩,再加茶葉一齊煮去剔除腥味同上色,因為🙌🏻後令佢外面變得軟腍,入面孜保持到口感😍 最後仲可以飲埋個湯,好清甜💕

🩵剝皮魚 又叫「鹿角魚」
屬於季節性嘅匾身魚,原來冬天佢嘅肝會漲大,足以用來做肝汁。魚肝跟魚肉混和進食,因為本身已加豉油調味,自己都可以再略加wasabi入口,馮師傅真係好有知識,教了好多不同食法🥰

🩵鮟鱇魚乾🐟
以sake 和蔬菜麵豉煮浸,建議一開二再加麵豉入口, 進食之後可以食提供嘅小食 薑去減下油膩。

🩵 磯煮鮑魚 配鮑魚肝醬 撈壽司
建議先食新鮮鮑魚,再食上面有wasabi 味既金蓬葉🌱,再配合鮑魚肝壽司飯🍚,好開胃好好食👍🏻

🩵茶碗蒸🥚
茶碗蒸加上魚子好香滑,用咗清香嘅高湯整,入面仲有八爪魚🐙、菇🍄、魚子等材料豐富。

🍣壽司8件
🩵立魚真鯛 -上面加有少少柚子胡椒,真係幾香。
🩵活赤貝- 好爽口清甜
🩵深海池魚-其中一款喜愛既刺身魚,好厚身
🩵岩鹽帆立貝-睇住司傅以岩鹽製作,別有一番風味
🩵黑陸 - 高級嘅黑陸魚,首先有火炙過魚皮好香脆,而且厚身充滿油份,好滑好香 .
🩵大拖羅- 師傅今次好有gickmick, 表演了一幕:風花飛雪美景,去加上用米造的淡鹽🤍
拖羅顏色粉嫩,油花細緻,入口即溶夠晒肥美😌
🩵海膽-比咗超多海膽😍好鮮甜美味。
🩵玉子燒🥚
加入了魚肉嘅玉子燒,雞蛋做到好滑,好似食蛋糕咁綿,好甜甜蜜蜜🥰

🩵火焰榮螺 🔥🐚
12月新菜色⭐️訂座會送喔☺️
會先用火加熱,打卡必備👍🏻 食完爽口彈牙榮螺之後,記得要飲埋入面嘅鏗魚汁湯,好香濃。

🩵甜蝦 🦐
聽師傅講係用蝦殼烘乾,再磨碎之後煮出蝦油,再搽上蝦上面一齊入口,怪不得咁好味😋

🩵清湯🍵
好清甜既湯內有日式年糕😋

🩵X'Mas 甜品🍰
介紹咗食嘅次序:日本stawberry🍓,芝士蛋糕🍰,橙皮果凍(以橙柞汁再用橙酒做果凍),綠茶布丁🍵🍮

🩵 300 ml Sake🐰🍶