2018-07-30
2018年6月23日。中環。雨。天時暑熱,行商場就係最佳消暑活動不過~要喺IFC或者附近搵食,想食得經濟實惠啲嘅都幾難加上落雨就更加唔想離開商場行行下見Greyhound唔多人排隊,就排住先排排下又放棄咗再搵其他餐廳嘅念頭,好彩排咗5分鐘左右就有枱啦坐喺廚房隔離張枱,傳菜員不停出出入入,坐得唔係十分舒服但都唔緊要啦,食物質素最重要對住本menu選擇困難症大發作研究咗一大輪終於決定好落單啦4個人嗌咗5樣嘢先來嘅係泰式柚子沙律食親泰國嘢都必叫嘅item,但係無預計個份量咁多柚子上面有魚乾仔,蝦乾/皮同花生,仲有幾隻辣椒仔下面墊咗幾塊生菜,隔離仲有啲類似紫蘇葉嘅物體當然入面撈咗個好惹味啲沙律汁,鹹鹹酸酸,食到少少魚露味,加埋甜甜酸酸嘅柚子,非常開胃,好好味~泰式海南雞飯會跟埋個湯,個飯唔似係雞油飯,無平時食嘅普通海南雞飯咁香口跟三個醬,正正常常,無乜特別反而個雞嘅肉質麻麻地,嚡口,同韌,好似食緊雞胸肉咁,唔夠嫩滑,有啲失望最值得讚賞嘅係個湯,清甜可口鮮蝦炒金邊粉,份量相對其他食物少啲pad thai都係泰菜基本菜式,但食落幾有驚喜首先配料好多,有五六隻大大隻嘅鮮蝦有青檸、芽菜,旁邊仲有花生碎
天時暑熱,行商場就係最佳消暑活動
不過~要喺IFC或者附近搵食,想食得經濟實惠啲嘅都幾難
加上落雨就更加唔想離開商場
行行下見Greyhound唔多人排隊,就排住先
坐喺廚房隔離張枱,傳菜員不停出出入入,坐得唔係十分舒服
但都唔緊要啦,食物質素最重要
對住本menu選擇困難症大發作
研究咗一大輪終於決定好落單啦
4個人嗌咗5樣嘢
先來嘅係泰式柚子沙律
柚子上面有魚乾仔,蝦乾/皮同花生,仲有幾隻辣椒仔
下面墊咗幾塊生菜,隔離仲有啲類似紫蘇葉嘅物體
跟三個醬,正正常常,無乜特別
最值得讚賞嘅係個湯,清甜可口
pad thai都係泰菜基本菜式,但食落幾有驚喜
首先配料好多,有五六隻大大隻嘅鮮蝦
有青檸、芽菜,旁邊仲有花生碎同辣椒碎,可以因應自己喜好加減
對於唔鍾意花生嘅我來講,咁嘅擺盤非常貼心
味道鹹甜適中,因為自己覺得好多餐廳嘅pad thai都偏甜,呢個唔會,瞬間清碟
本來對啖啖蟹肉炒飯期待好高,但食落覺得還好
味道較清淡,的確好多蟹肉,但有時都會食到蟹殼
價錢偏貴,食一次就夠
甜咖哩唔辣,好多肉!而且味道濃郁惹味,配薄餅一流
但薄餅份量絶對食唔晒啲咖哩,後來用咖哩撈飯,都好好味
Greyhound嘅食物質素唔錯,而且價錢喺IFC來講算係較大眾化
推薦俾「平民」嘅選擇