2022-11-23
好滾動!兩個忙到甩轆嘅女強人,同我食呢餐遲來的生日飯!過咗成個月都仲有餐食,我真係好幸福囉🥹揀嚟揀去,終於揀到IFC 呢間《CaN LaH》馬拉餐廳!Can lah原來係馬拉話,意思係:Yes we can do it !另外仲有好多好得意的,例如Can leh 、lor、heh 、bo ……都分別有唔同意思!大家睇相就知👍每樣菜式都好特別,燒雞真係好好味,肉嫩皮脆,加啲酸酸地嘅秘製辣椒醬,好惹味!個蟹煲米粉又係好好味,個湯冇得彈,帶少少胡椒辣,隻蟹夠大好新鮮,啲肉好實淨,我哋起碼每人飲咗三碗 😋娘惹黑炭小金杯真係第一次食,大蝦好新鮮,先將乾材料放入杯仔中,再加啲濕嘅,最後才加蝦,又係點些秘製辣椒醬,好開胃呀!臭豆就係馬拉特色,我個人就無食太多,不過啲辣魚乾仔好好味呀,我好衰lor生日飯大晒,淨係挑啲魚亁仔嚟食,Can Lor嘻嘻😜飲品都唔錯,少少偏甜,我哋加咗啲水,但香茅味夠香濃,加啲仙草好正!拉茶都係好香滑,朋友堅持要叫一杯,每人點都要分少少試吓!可能思鄉了,哈哈😆最搞笑就係甜品,雪燕椰子盅,唔好睇佢細細個,三個人分都唔少!靈機一觸,當咗佢係一個蛋糕,即時叫餐廳加個牌,插支蠟燭,哈
最搞笑就係甜品,雪燕椰子盅,唔好睇佢細細個,三個人分都唔少!靈機一觸,當咗佢係一個蛋糕,即時叫餐廳加個牌,插支蠟燭,哈哈belated Happy birthday!好有一種被寵愛的感覺呢🥰
怡寶火焰脆皮雞半隻
原隻蟹湯米粉