2019-12-20
今日嚟咗IFC一間食意大利菜嘅餐廳,有Semi-buffet,望落環境唔錯,食物款式都算多。睇完餐牌就叫咗buffet連主菜。叫咗薑汁照燒鱈魚同埋香煎和牛。先講沙律吧,款式都幾多,芝士有唔同種類,仲有唔同coldcut、parma ham、哈密瓜唔陌生,仲有各式各樣嘅沙律同埋前菜通粉,亦有生蠔等凍海鮮,不過甜品選擇就比較少。呢度嘅煙三文魚好好食,煙燻味好特別,好香,唔似平時出面食開嗰啲。parma ham唔會死鹹,配埋哈密瓜絕配!呢度嘅熟食區燒牛估唔到出奇地好食!原本以為會比較乾同埋韌,但係呢度嘅牛味幾濃,而且一啲都唔韌,值得推介!呢度嘅生蠔都係任食,唔使擔心好多人爭,因為冇乜人排隊!海水味都幾重。呢度採取半開放廚房,主食味道一啲都唔失禮!和牛煎得好香,面頭少少焦脆,入邊5成熟,多肉汁,出色!薑汁照燒鱈魚,原本以為薑汁味好重會唔夾,但原來唔係,感覺似西京燒做法,甜甜地,魚肉嫩滑。