「♪年~又過年~食素梗係年年~♪」雖然執筆之時唔係新年,不過當我地去到今次被掃既對象,個腦同身體都不聽使喚地唱出呢首歌。冇錯,今日我地要掃既就係Y.E.A.R.S.「素年」。至於呢到既主打就係impossible meat.咦?Green Common果隻叫beyond meat,咁究竟有咩分別,有幾impossible呢?買完小關子,先睇個殼先!舖頭設計一貫素食祟尚既簡樸/文青風格。當日去到已經見到幾多人幫襯,而且KEEP住有人黎。而間舖因為唔係大,所以其實都有啲逼。雖然都要排隊等位,不過就係呢個出其不意既moment,被感動左!門口位預備左木櫈同自助斟水!而呢啲並唔係普通既水,目測下似係蝶豆花水+橙片+奇異果片(雖然張相影到好似粉紅色藥水咁…),夏日炎炎坐係到邊等邊整番杯,立即消暑,嘆嘆嘆!都未開始食,就飲左杯免費而且咁正既嘢,真係有少少比佢殺個措手不及!終於有位,加上無盡既空腹感,未坐穩就急不及待地打開menu驗真身!什麼!?莞茜意大利飯?(第一眼以為係東莞意大利飯…)因為從未見過,所以就以「把握人生每一個機會」既精神,係到唔試就唔知重有咩地方可試!另外見舖頭好多人都叫左菠菜麵,
「♪年~又過年~食素梗係年年~♪」

冇錯,今日我地要掃既就係Y.E.A.R.S.「素年」

買完小關子,先睇個殼先!

門口位預備左木櫈同自助斟水

什麼!?莞茜意大利飯?(第一眼以為係東莞意大利飯…)
另外見舖頭好多人都叫左菠菜麵,估計係名物所以都要試下。重有當然係必試鎮店既impossible burger啦。

先黎莞茜意大利飯
莞茜意大利飯
嘩~真係好綠好多莞茜呀~!
另外重有粟米BB、蘆筍、蓮藕同茄子。
一個字:「清新」!以為會好濃味,點知個感覺似SALAD,入口果下味濃但好快就散。GOOD!

然後就係好似好多人叫既忌廉菠菜闊條麵
忌廉菠菜闊條麵
睇個menu都知有好多料:黃/紅椒、雞脾菇、羅勒、松子仁、車厘茄同自家製素芝士,可謂多重享受!
不過反而呢味較濃味,而且要快快食,因為佢凍左會變乾食冇咁正。

而最後梗係重頭戲既impossible burger
impossible burger
係,係好靚,不過就咁睇,一個包加一堆蕃薯條,又唔覺有咩特別。
但當我地切開,放入口之後,食神既畫面就出現喇!
點解?點解~?個肉真係唔明點解會咁似真肉
中間重做到紅紅地色,視覺上完全同真肉冇分別,而食落都好有肉感,但最驚喜係佢既醬汁真係好好味好夾!
雖然一向都唔太鍾意肉名既素食,不過呢個真係有可能代替到真肉!?it's magic!唔係,係it's IMPOSSIBLE
可能會有人問:「食素食到咁,不如食肉啦」不過我會話:「橫掂係一樣,不如你都一齊食素肉啦」。

有去過Green Common既朋友,都可能會試過佢地既beyond burger,一樣係好似真肉,好好食。只係如果論賣相同口感,impossible burger會更加似真肉,醬汁更優勝,唔知可唔可以更滿足到非素食者呢?

後記:
講起一個「肉」字,你會諗起啲乜?
「咪小鮮肉囉!」係,我知。不過,係不久既將來,可能你會話「beyond meat」或者「 impossible meat」

隨餐附送既凍伯爵茶(或可叫熱玄米茶)
  *自動唔比飲管呢下要加分!
2020-07-11
15 分鐘 (堂食)
午餐
莞茜意大利飯