2024-01-04
人生總有時候無啦啦好想食漢堡飽,行經荃灣一個old-school商場有間非連鎖式嘅漢堡飽店,入去試下。舖面唔細唔大間但咁啱冇乜人就任揀位坐high stool,又可以當立食店速食,舖頭NBA theme,好唔好呢類裝橫就宜另開topic寫作。第一次嚟梗係穩陣啲叫啲招牌款式eg.【Burger One Classic】(安格斯牛)見menu寫$49就叫單品試味,落單店員問要薯條or沙律,原來包埋,仲有嘢飲。但埋單$58,當然咁抵梗係OK啦!如圖,成set$58咋!喂大佬個嘢飲係罐裝嚟㗎!唔賣十蚊都八蚊啦!所以呢間價錢真係久違了嘅良心感動價格!先食兩啖沙律菜,沙律汁味道好好。漢堡牛算夠juicy,有肉汁滴落碟,如果塊芝士再做邪惡啲可謂完美,但呢個價錢我唔會作任何投訴。漢堡飽都有適量嘅菜,所以side dish唔揀沙律都問題不大,下次一於試下叫薯條。本身呢類舊式商場都開始買少見少,坐立喺呢度經營,而且又係獨立店舖已經算非常難得。Indie度極高。所以,若然發現佢都要錯過嘅話,第時呢類好野逐漸係香港消失先嚟後悔就太遲喇...我一定會再encore!
我一定會再encore!
題外話/補充資料:
客人落單時店員不妨問一問個客要單品定跟餐