2024-06-04 170 瀏覽
熟食市場入面開間印度餐廳唔算好多,尤其呢個場,算係比較隱世喇。喺熟食市場食印度嘢,點都要踏出第一步去試下,返嚟嘅感覺係好值嘅,而且今後仲會成日encore𠻹!食過幾次印度料理,學識咗「唔食set lunch嗰啲咖喱是常識吧?」【 Chicken Tikka Masala 】4.5★癲覆咗一向對Masala嘅印象,平時食開嘅係偏紅色帶啲酸味茄味。但呢度竟然走黃薑風格出場,係第一次見。Chicken Tikka 係真係烤制過先俾你,雖然浸喺咖喱度,仍然食得到tikka風味。撇除選擇喜好,就咁睇CP值呢款算係最抵食,因為起碼啲雞肉要做多層工夫。【 Butter Chicken 】4.0★牛油雞:相信係最入門大眾化最易入口嘅一款,標準橙黃色係其icon。第一次冇頭緒食乜揀呢款就冇死喇。【 Saag Chicken 】3.5★蔬菜雞:呢間註明只係Saag,即係菜(唔知同Saagwala有冇分別),但冇講明係Palek全菠菜,味道中規中矩,有可能淨用菠菜會較好味,呢款就望落靚仔開胃,都唔差啦!【 Chana Masala 】4.0★鷹嘴豆:我懷疑本地人唔多捧鷹咀豆場,但我食咖喱一定會食返次。賣相&

【 Chicken Tikka Masala 】4.5
Chicken Tikka Masala

【 Butter Chicken 】4.0
Butter Chicken Curry
第一次冇頭緒食乜揀呢款就冇死喇。

【 Saag Chicken 】3.5★
Saag Chicken

【 Chana Masala 】4.0★
Chana Masala
鷹嘴豆:我懷疑本地人唔多捧鷹咀豆場,但我食咖喱一定會食返次。賣相&口味都不俗!飽肚感拍得住肉類。

【 Saag Mutton 】3.0★
Mutton Saag
蔬菜羊:本身唔太好羊所以唔識講,留意到一轉做「羊」,碟蔬菜色即加深顏色,明顯已經唔係油綠色。
雖然黑炆炆,但仍會見到有咖喱嘅黃色滴出嚟嘅。

【 Saag Chicken 】(Big Spicy) 4.0
Saag Chicken (extra spicy)
蔬菜雞:同一款雞(換咗兜)呢個只係提高咗辣度,但就又係變深色咗,係吊起多少少咖喱層次但賣相冇咁靚仔哈!

Tandoori Chicken 3.0 ★
Tandoori Chicken
好似略為乾身咗啲&略為冇咁惹味。

⭕️呢間辣度可能都係偏向本地人口味比較輕,食得辣嘅不妨大膽叫大辣,而中辣我就覺得係基本。
⭕️呢度啲咖喱份量(散叫)相信絕對足夠,就算麻甩佬都冇問題。一兜一定夠serve一份Naan有凸,或者仲夠你淨舐幾口咖喱汁𠻹!
基於呢個Volume,我覺得價錢非常合理。
⭕️ 咖喱絕對夠杰身,足夠洋荵,唔會水汪汪又稀,又唔會油膩膩,真材實料。
⭕️ 炒飯暫時未試
⭕️ 熟食市場環境雖然好極有限,但勝在已有心理準備,而且個場午市好多鋪都冇開,呢間鋪又多數冇乜人實唔駛等位,具有餐廳難得嘅寧謐。
而且至少檯櫈夠闊舒服進食,餐具有蓋冚好,極少機會隔離有人或搭檯。我寧願咁樣喇〜〜
題外話/補充資料: 🍛Boss 好多時都見佢one man band,好好人,好願意同客人傾計,會問下你夠唔夠辣。 如果你有啲印度食物問題問返佢,佢會毫不猶疑拎埋啲材料同你解答。 我其實好想行入去個廚房八卦下攪攪震但唔好意思,希望幫襯多幾次壯下膽再試問下。 呢點亦都係食印度料理其一有趣之處。
Chicken Tikka Masala
Butter Chicken Curry