2008-12-08
是次活動, 獲得openrice的邀請, 一嚐清酒及正宗的串燒, 真是一樂也!餐廳面積不是很大, 可容納大約35-40個客人左右 (戶外吸煙區有1張8人桌、bar桌可坐5人左右), 獲邀的客人多是年青人, 口味都差不多吧! 不過地點位於卑利街街尾, 都幾難搵喎~好喇, 入正題先...男老闆介紹左佢地成立到依家既歷史, 再介紹一下佢地有咩人識飲酒, 之後就主講清酒的典故清酒主分為四種, 我地一次過就可以試晒四種口味了!女合伙人又出黎講下我地點樣品嚐d酒, 由淡到濃, 由甜酒到勁酒...(其實我對酒真係無咩研究, 但都知道佢地好有研究, 希望我地對日本清酒的文化有更深入的研究)首先上了佐酒用的枝豆, 再配以千曲錦吟釀酒。(呢款係最好飲既一杯, 不過就係淡左少少)我們就繼續邊看主人家一早準備好的清酒筆記,邊看powerpoint品賞清酒佳餚。可能之前只係食左早餐, 下午乜都無食, 所以就十分期待佢地既串燒喇:凍豆腐-滑滑地啦,但好多薑蓉喎~ 溫室蕃茄Salad-蕃茄酸酸甜甜,乃為醒胃之作燒青椒-不辣,但味道就單調了點芝士春卷-芝士味夠濃,令人回味無窮燒鰻魚-鰻魚肉厚香濃,很有魚参味道雜菜薯餅
好喇, 入正題先...
清酒主分為四種, 我地一次過就可以試晒四種口味了!
凍豆腐-滑滑地啦,但好多薑蓉喎~
溫室蕃茄Salad-蕃茄酸酸甜甜,乃為醒胃之作
燒青椒-不辣,但味道就單調了點
芝士春卷-芝士味夠濃,令人回味無窮
燒鰻魚-鰻魚肉厚香濃,很有魚参味道
雜菜薯餅-新鮮熱辣,味道有點像竽頭呢
雞翅膀-廚師將一只雞翅膀壓了才燒,但覺得不夠入味
雞粒燒-像是手打的,很有特色及創意
泡菜豬肉-幾得意呀
雞軟骨串燒-只見隔離桌有上,但我們桌就漏了>.<
洋蔥-洋蔥味太過生,所以吃上口就辣得很!如果洋蔥可變甜的話,多好!
鵝肝脆面包-鵝肝入口融化,但多了一點血水,有少少腥味呢!
翠玉瓜-未見過人地燒呢個喎~特別之作!
牛肋骨-韌了一點,味略濃了點,可放輕一點調味
羊肉丸-完全沒有羊羶味,好味爽口彈牙!
燒牛舌-十分香及好吃,吃完了都不夠飽既?
邊食串燒邊飲酒,理應一樂也,但本人因為病了,不能盡飲,只可以聞聞其餘的清酒有: 凍吉田屋治助、凍梅乃宿古酒吟釀、暖暖的純米大吟釀、龍力特別純米,本人只覺得越黎越濃,真係飲不入口,可能係怕醉吧...
真串的幾位老闆還會定期舉辦清酒班,看得出他們那個敬業樂業的精神!
而另一位台灣的美媚(名叫”符符”)就比較少出聲,但經過老闆介紹,她於日本讀書了七年之久,如果她都能說說日本之清酒事業就好喇!
建議:如室外有客人吸煙,建議關起門,以免室內人士聞到味會不歡