2019-06-03 146 瀏覽
一個下雨嘅星期天,嚟咗尖沙咀行街,忽然雨越下越大,最後打開Openrice搵咗呢家餐廳,吃個午飯避一避雨。呢家餐廳位置不太好找,但我為何還要前來呢?!其實係因為鍾意餐廳無加一。這是一家寧靜的餐廳,看了看餐牌,發現這裡有我最愛的「愛爾蘭咖啡 」$108,立即我就下單了。等了一會兒,服務員便在眼前制作愛爾蘭咖啡,當下好開心,正!!其實愛爾蘭咖啡出現於香港餐廳不算是普遍,有些人會將呢杯飲品歸類為雞尾酒系列,因為飲品成份涉及愛爾蘭威士忌。愛爾蘭咖啡材料不多,包括咖啡、糖、忌廉,還有威士忌,但是它的工序絕不簡單,因此可以喝到的地方不多。結論:咖啡係幾好飲,愛爾蘭威士忌的酒香濃郁之餘又不會蓋過咖啡本身的味道,不會太甜,配上鮮忌廉,好味道啊。食物方面,我要咗「芝士手打牛肉煙肉漢堡」$88,個漢堡等咗20分鐘。漢堡最重要係個牛肉,個牛肉厚身,多汁有咬口,相信真的是手打,漢堡入面仲有塊芝士,蕃茄,青瓜,生菜,食材都新鮮。側邊有炸薯角,配上芝士粉好味,薯角旁邊有個醬汁,唔知咩名堂,但個汁係幾好食。由於無加一,飲品食物合共$196-價錢合理,環境清靜,下次可以再來。

愛爾蘭咖啡

芝士手打牛肉煙肉漢堡

由於無加一,飲品食物合共$196-
價錢合理,環境清靜,下次可以再來。
2019-05-26
愛爾蘭咖啡