2017-10-12
我家大人好中意食鰻魚飯,話說之前已經聽過長沙灣有間鰻魚飯好出名,但距離屋企始終比較遠,一直都未去試🤔 大人今晚突然mood到話想去食,就行左過去味道樂居酒居到食。味道樂居酒居距離地鐵站大約要十分鐘路程,都有少少遠,餐廳唔算大,容納到大約三十人左右,我地六點九就去到得三枱客,到七點半個d位就開始多人,閒日未至於爆場,但都算多人去,大家safe d 都係打去book枱穩陣。d餐具都係日式的,個meow meow筷子座超級得意☺️🐱由於我唔係好餓,兩個人只係叫左兩個小食同一個飯。小食揀左芝士年糕🧀,超級熱,大家要小心辣咀🙊 外皮有少少脆,但當然唔係炸野咬落去shock一聲個種啦,餡係有芝士流出,但可惜唔夠味,就算有cheese,佢味道都係偏淡,外皮本身無味,餡又唔係特別多,整體食落麻麻。第二個小食揀左唐揚炸雞,未上枱前expect佢係大大舊得四五粒既炸雞,點知上到枱係呢隻細細粒😅 雞本身個炸粉無咩味,雞肉亦偏淡,點左沙律醬就會岩岩去。雞炸得都脆既。重頭戲終於出場!登登登登!當然係原條鰻魚飯啦,上枱個下有少少嚇親,因為真係好大條喔,未食過咁大條既鰻魚飯。鰻魚肉厚薄適中,唔會話特別厚,不過都有口感
d餐具都係日式的,個meow meow筷子座超級得意☺️🐱
芝士年糕
唐揚炸雞
重頭戲終於出場!登登登登!當然係原條鰻魚飯啦,上枱個下有少少嚇親,因為真係好大條喔,未食過咁大條既鰻魚飯。鰻魚肉厚薄適中,唔會話特別厚,不過都有口感,個鰻魚汁偏濃同咸,撈埋落d珍珠米飯食就岩岩好,但齋食鰻魚會有少少覺得太咸🤔 不過整體上係值得推介既
鰻魚飯
總括黎講,我覺得呢到既鰻魚飯係真係值得大家撘車黎試下既,不過兩個小食都麻麻,大家或者可以再試下其他日式飯麵或者壽司🍙🍱🥘🤗🤗