2019-11-03
今日跟朋友去左西營盤飲咖啡,係一個韓式簡約風既餐廳,係斜斜馬路旁,叫JMT,原來係韓文非常好吃的意思! 通常避免晚上飲咖啡,星期日下午最好既節目就係hea下,飲杯咖啡,聽住韓文歌,過一個寫意的週未。我同朋友都叫左special coffee,餐廳嘅咖啡都係凍的,我就叫左JMT dirty coffee $58,賣相吸引,個cream 好香,呢隻咖啡偏酸,加埋朱古力粉中和番個味道。朋友就叫左JMT coffee $48,有炭燒咖啡既味道,奶不多,好香咖啡味,甜度剛好,看似平平無奇,卻是最好。仲有叫左個mini matcha waffle +ice cream $66,雪糕可以揀雲尼拿、士多啤梨、綠茶同朱古力,我揀左綠茶雪糕,係用椰子汁而非牛奶製成,同平時吃開的味道有點不一樣。個waffle 裡面好實身,都幾好味,個cream 同dirty coffee 個個一樣!