2017-08-09
駱克道一向是酒吧街🍻,Burger Joys賣酒之餘主打漢堡 🍔🍔七點鐘嚟到唔係好多人食 有幾張卡位同2人位 可以容納到20幾人我哋坐近門口嘅卡位 梳化布上有啲水滴 可能係冷氣滴水 可能少人既關係, waiters反應好快 我哋兩個叫咗一樣嘅 cheese burger combo ($108+$30) 🍔🍔🍟🍟30蚊加嘢飲同埋薯條, 薯條有得揀 french fries / tater tots / battered onion rings, 嘢飲就普通汽水或1/2 pint啤酒🍺我哋叫咗french fries同埋炸洋蔥圈一樣一個 兩樣都係新鮮即炸,好脆口, 但味道冇乜特別, 推介食薯條, 薯條連少少薯皮炸 食落更加有口感等左大概10分鐘個包就黎, 都算快漢堡包係佢地好自豪有彈力的法式Brioche包,雖然無壓完彈返上嚟個種咁誇張既彈力, 但食落真係好鬆軟好fluffy, 而且包底用牛油煮香, 個份焦令個包好好食好香脆, 同出面普通嗰啲好唔同! 個包加入咗傳統既紅洋蔥, 醃青瓜,番茄,生菜,車打芝士,漢堡扒就用牛肩胛肉做成 漢堡扒 : 既然話係用black Angus beef做
我哋坐近門口嘅卡位 梳化布上有啲水滴 可能係冷氣滴水
可能少人既關係, waiters反應好快
等左大概10分鐘個包就黎, 都算快
漢堡扒 : 既然話係用black Angus beef做既,甘Angus beef 出名在於牛肉嘅油花平均分佈係肌肉紋理上, 肉會比較嫩同juicy,所以我哋對佢嘅預期都會比一般用唔同部位嘅牛肉混合而成既漢堡扒高, 但Burger Joys既漢堡扒就令我哋有少少失望, 牛肉食落去較乾身 而且肉汁都較少, 但值得一讚嘅係佢只係用上Angus beef嘅做法令到佢可以安全地將塊牛只煎到五成熟,唔油膩仲夠肉香, 對比一般餐廳煎到全熟嘅漢堡扒, 呢樣好加分!
醬汁:
- 幾好味,蛋黃醬調得幾好
- 汁量唔算太多啱啱好, 唔會整到個包林曬, 亦唔會滴曬出嚟, 啱曬之整嘅我哋
包同肉嘅比例掌握得好好, 包嘅厚度係一隻手可以輕易握得住, 大概四隻手指咁厚, 可以整個漢堡包放入口, 唔會食到好污糟之餘可以啖啖食到每一樣野!
而且好鍾意佢嗰張包住個包既牛油紙幾厚, 令到啲醬汁唔會咁容易滲左喺隻手度, 好細心 值得一讚