2024-06-05
📍Artisan Lounge by LUBUDS 🔍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 地下008-008A號舖-----次次行K11 Musea 總會見到呢一間中庭位置嘅餐廳有好多人食下午茶,最近終於搵咗個週末過嚟試一試完左我想食好耐嘅心願。$588/2persons - 價錢係呢個地點嚟講,算好可以。六鹹四甜,包埋飲品,下午茶份量剛好,個人鍾意佢鹹甜比例剛剛好,唔會好似坊間好多下午茶側重喺甜食。🍽SAVOURY:Bakes Lobster & Caviar Tart焗龍蝦魚子醬撻Hokkaido Scallop Ceviche withCucumber & Tropical fruit柑橘酸汁醃北海道刺身帶子件鮮果French Foie Gras Terrine Tart withCaramelized Onion, Smoked Pork Belly法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻Smoked Salmon & Cucumber Sandwich煙三文魚青瓜三文治Sea Urchin Toast海膽多士Lobster Bisque龍蝦濃湯.🍽SWEET :Extra
-----
海膽多士
Lobster Bisque
龍蝦濃湯
🍽SWEET :
Extra Dark Chocolate Caramel Tart
特濃朱古力焦糖撻
Pistachio Panna Cotta
開心果奶凍
Strawberry Mille Feuille
士多啤梨法式千層酥
Rum Raisin & Classie British Scone
冧酒提子及經典英式鬆餅
“With Mascarpone Cream & Homemade Raspherry Jam“”
整個下午茶set擺盤政精緻非常,好iGable,未食先比貌相吸引,餐廳會將成個下午茶set吊喺枱上嘅欄杆,成個感覺好似係鳥籠入邊攞嘢食咁。
「焗龍蝦魚子醬撻」餡料豐富,料多撻薄,外層酥脆,鹹鮮鹹鮮的;「柑橘酸汁醃北海道刺身帶子件鮮果」酸甜爽口,幾開胃;「法式鵝肝及焦糖洋蔥煙豬腩撻」調味香濃;「煙三文魚青瓜三文治」則清爽解膩;「海膽多士」就質感好滑溜;「龍蝦濃湯」是個人的飛佛,精緻的一小杯,濃郁極致,好似龍蝦湯版本嘅Double Espresso咁。
甜品環節同樣都係做得好唔錯,最有驚喜係開心果奶凍,無論係開心果味同埋奶嘅味道都非常突出,相輔相成,又無搶去各自嘅風頭,本身就好鍾意開心果嘅甜品,而呢度確實味道調得好到位,質感滑溜非常,令我印象好深刻。