2009-07-14
我是由七年前開始在這個小天地跟大家分享食評, 其實說穿了都是自我滿足的一種手法, 我才懶得理大家喜歡不喜歡我的文筆呢! 當然, 自問用詞不及一眾食家朋友精采, 更當然, 最受大家歡迎, fans眾多的KC先生出的食評, 是會帶來一些影響的。 早日我就深深感受到!一直覺得元朗沒什麼好東西吃。 可是自從看過KC對爽爽豬扒的強推後, 是心思思地, 在一個星期天的下午由元朗尾走到元朗頭。等了都好一陣子, 因為"上網聽聞"d野好食喎.... 櫈都未坐曖就叫定醉雞豬扒米粉扣底。 另一杯冰凍菊花蜜。坦白講, 飲菊花蜜只是因為其推介, 味道是穩打穩扎, 當作是為眼仔清清熱啦。 米粉跟豬扒跟醉雞各佔一隅, 上檯是分別上的。 米粉打頭陣, 是幼身的, 加上清清地的骨湯, 是本人口胃; 豬扒件頭就細左d, 味道是一如KC所言, 又夠味又juicy, 唔錯唔錯! 押尾的醉雞份量不少, 吃一口都知道平日的素質會十分唔錯, 可惜遇正人多多的星期日, 有點兒唔夠入味啦, 鄰座的熟客意見一致。 最可惜墊底的是雞腎非我最愛的雞膶, 不過見成間舖d人都忙到一頭煙, 也不好意思要求了。總而言之, 爽爽是我在元朗食過數一數二
總而言之, 爽爽是我在元朗食過數一數二好食的店, 因為好吃的店, 在元朗, 著實唔多!
希望d人散減d, 我不用等就更好!!!