2018-04-07
星期五放工之後周圍都好多人,要坐低搵一間餐廳食飯都唔係一件容易嘅事。二想到朗豪坊嘅10樓,比較高嘅位置,人流相對地比較少。遠處望到一間黃色嘅餐廳,細看之下,原來係著名眼鏡連鎖店EGG聯乘嘅一間Cafe。小店好多笑哈哈嘅公仔,彷彿成為令我入去的吸引力一樣。果然香港人都真係缺少咗好多快樂嘅原因。呢個價錢來講,係得朗豪坊都算係抵食。男朋友叫咗一個晚餐,包咗湯飲品和甜品。肉眼扒相當有驚喜,切開仍有血水滲出黎,係我最鍾意嘅五成熟。塊扒唔會係全熟,搞到好硬。不過肉眼扒依然都有唔少筋,有一啲邊位都好難咬,一點有少少扣分。而我就叫咗一個煙三文魚番茄意粉,意粉採用左加埋扁身嗰一款,煮得好彈牙,而且煙三文魚嘅份量都好多。加上三色椒,讓顏色有營養。另外叫多一杯Cafe出名嘅雲朵系列,即係上面有咗新鮮做起嘅棉花糖,經過飲品嘅熱力能夠將棉花糖溶化,成個過程就好似一朵雲落起雨上嚟一樣。係咖啡同鮮奶中間取捨左咖啡,相信紫薯鮮奶飲完之後有助睡眠。而招牌小食拼盤,都係小店值得推薦嘅。$100都唔使已經有左幾樣小食,包括炸薯條、炸芝士條、雞翼、炸馬介休球,應我就覺得馬介休球最特別,裏面包住薯蓉,香草和魚,唔會有好多魚腥味
呢個價錢來講,係得朗豪坊都算係抵食。男朋友叫咗一個晚餐,包咗湯飲品和 甜品。
而招牌小食拼盤,都係小店值得推薦嘅。$100都唔使已經有左幾樣小食,包括炸薯條、炸芝士條、雞翼、炸馬介休球,應我就覺得馬介休球最特別,裏面包住薯蓉,香草和魚,唔會有好多魚腥味,係外邊的cafe的確比較少見。
最後整多個伯爵茶焦糖布甸,成為我哋今日嘅完結。
總括來講,呢一個都係一個十分愉快嘅用餐經驗。Cafe嘅店員都好有禮貌!讚!而且小店入邊除咗餐具之外,裝修都係充滿着好多笑哈哈的公仔,真係見到都開心!而且,好似隨地都提醒着你要笑一樣。呢間cafe絕對係工作以外,一個抒援壓力嘅地方。 放鬆下啦,香港人!