2022-07-09 114 瀏覽
身邊都有唔少friend on 緊 keto diet,以前成日都覺得accommodate 到keto diet嘅餐廳唔係好多,就算有都好貴。但原來而家好多餐廳都多咗keto嘅menu! 呢度最近就同唐貝詩聯乘,推出咗呢個生酮火鍋系列,可以同on keto diet 嘅朋友一齊打邊爐!養生花膠雞鍋($58/位)呢個湯底係生酮😍 佢係用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製。三黃雞肉質嫩滑,味道幾鮮甜,雞嘅膠質溶於湯中,加埋花膠,夠晒養生!鴛鴦鍋底嘅另一邊,我地揀左傳統嘅大紅重慶麻辣湯底。佢用好多香料餚製,淨係睇個色都知好辣,不過辣得黎又好想繼續食😂😂嫩雞肉(全份:$68;半份:$38)點餸揀係要點生酮朋友至愛嘅雞肉!肉質香嫩多汁,非常適合低碳高蛋白的生酮飲食。美國 Prime 牛小排 ($248)打邊爐又點可以冇牛🐮牛小排嘅肉質同厚度都恰至好處,脂肪比例平均,食肉獸必點!現炸豆皮(半份:$38)有啲似響鈴,不過係冇捲埋嘅響鈴,好好食,口感幾脆,仲要吸收到湯底😋😋武隆苕粉 (全份: $48)作為澱粉控,超中意呢款武隆苕粉,佢好似薯粉咁,索哂湯底的精華😍鮮滑魚麵 (半份:$38)呢

養生花膠雞鍋($58/位)

嫩雞肉(全份:$68;半份:$38)

美國 Prime 牛小排 ($248)

現炸豆皮(半份:$38)

武隆苕粉 (全份: $48)

鮮滑魚麵 (半份:$38)
呢款魚麵有好得意嘅口感,同樣令人食唔停口。

海帶麵(半份:$38)
生酮嘅朋友唔食以上兩款麵,可以領呢款生酮麵。佢係使用海帶製成的麵條,主要是纖維,接近零卡,比一般麵質爽脆😍😍

青檸梳打生酮特飲($48)
食完辣梗係要叫番杯青檸梳打💦 酸酸甜甜好解渴,佢仲用咗生酮糖代替傳統糖,唔使驚肥

羅漢果茶( $38)
佢係用左15 粒羅漢果加水煲製 45 分鐘而成,甜味來自無添加的羅漢果糖,好解渴, 同樣適合生酮人士飲用。