2023-05-14
Thai Market屬於King Parrot集團,位於元朗洪水橋段,獨立平房大屋配合充滿泰式度假風情嘅裝潢,仲有live band演唱,真係好似去咗泰國🇹🇭🥹 餐廳主打泰國菜,有單點菜式,亦都有自助餐😍 適逢母親節,一於去食餐好嘅!! 自助午餐/晚餐有超過50款美食,由頭盤、沙律、小食、湯、海鮮凍盤、主菜、甜品應有盡有😍 就等我介紹一下有咩好嘢食啦!! 策略性地食自助餐第一步係沙律同生果🥗 沙律 bar好多選擇,除咗有煙三文魚沙律,鴨胸沙律,仲有好幾款水果沙律,夠曬清新。另一個corner主打泰式沙律,有泰式青木瓜沙律,泰式生菜包,無骨鳳爪等等,啱晒鐘意食辣嘅朋友😋 附近仲有雜錦芝士拼盤,西泰fusion食物選擇超多!! 凍盤方面有凍蝦,黃金翡翠螺,紐西蘭藍青口,仲有必食嘅長腳蟹🦀 食到10隻8隻都番本啦😏 海鮮凍盤fill得好快,完全唔使擔心俾人拎曬就無得食,可以慢慢拆蝦拆蟹🤣 仲有三文魚,八爪魚,吞拿魚刺身,一定要留肚食呀!! 熱盤方面我最欣賞佢嘅黃咖哩配印度煎餅,完全係泰國嘅味道,令我十分掛住泰國🥹 香濃咖哩汁入面仲有蔬菜,增加鮮甜度,配上脆卜卜嘅印度煎餅真係絕配!! 雖然食
熱盤方面我最欣賞佢嘅黃咖哩配印度煎餅,完全係泰國嘅味道,令我十分掛住泰國🥹 香濃咖哩汁入面仲有蔬菜,增加鮮甜度,配上脆卜卜嘅印度煎餅真係絕配!! 雖然食太多煎餅好快滯,但係起碼食咗四、五舊🙊 點黃咖哩實在太好食了!!
肉類都有超多選擇,燒豬仔骨好有驚喜,肥瘦均勻特別係表面微微燒焦,十分惹味,配上酸酸甜甜嘅燒汁,好開胃😍 燒肉部定時仲會有新鮮整起嘅重點美食,包括燒乳豬‼️🐷 香料醃製好夠味,熱辣辣新鮮焗起超級香脆,一咬爆汁滿口油好邪惡😈
去到我最愛嘅甜品,真係要大讚Thai Market嘅芒果糯米飯,好正宗好有泰國當地食到嘅風味🥹 喺香港食到嘅芒果糯米飯唔係芒果太酸,就係飯口感唔好,或者係椰漿過度濃稠🙈 依度嘅糯米有原味白色、綠色、紫色、藍色,我都試曬😎 糯米飯微微暖而且軟綿綿又煙韌,配上脆卜卜嘅綠豆蒜,本身嘅班蘭葉香氣搭上椰漿,鹹鹹甜甜恰到好處👍 另一款新鮮即場整嘅甜品仲有crème brûlée,廚師用火槍燒焦表面糖粉再比客人享用,脆卜卜充滿焦糖香,燉蛋部分夠曬幼滑,好高質😻 仲有仼食movenpick 雪糕,大方放曬喺度仼客人拎!!
自助晚餐食物選擇都算多,仲要每一款都好高質,實在不能盡錄。海南雞飯因為太飽無食到,泰式麵檔(有清湯或船湯湯底)都係不能錯過,最尾整一碗「我的船麵」材料任你揀,放落個碗度廚師就會幫你煮熟!! 今餐真係飽到上心口,大滿足💯