2018-04-19
今日去咗觀塘KLN Cafe食飯,呢間餐廳係駿業熟食巿場入面,雖然環境唔太好,但價錢算平又係一間幾好食既餐廳,亦都冇諗過係街巿入面可以有間比較上高級既餐廳。今次選擇了兩個自選餐,價錢為$52。自選套餐一選擇了白汁配真姬茹牛柳粒意粉,扁條意粉軟硬適中,入口彈牙,煮得剛剛好。當中的牛柳粒內質Q彈,算是大粒,每碟有5-6粒,相當不錯。令外白汁配上真姬茹是意粉中常見既配搭,口感也不錯,價得一試。自選套餐二選擇了白汁配帶子八爪魚腸意粉。當然扁條意粉與自選套餐一的一樣,也時軟硬適中,煮得剛剛好,而帶子在意粉中也能帶出他的鮮味,也有口感。令外八爪魚腸只是普通腸仔介成八爪魚形狀,賣相顯得不錯。跟餐+小食半價我們選擇了炸薯條配蜜糖芥末醬($27/2=$13.5),薯仔炸到脆卜卜,非常好食,不像街外其他餐廳一樣,炸後也未能脆。配上蜜糖芥末醬有令一種新鮮感,因令類餐廳只會配上茄汁,所以這能顯出佢的獨特性。不過醬汁比較少,希望下次有更多,因為太好吃了!跟餐+飲品半價 ($28/2= $14)選擇了最終幻想(荔枝配碟豆花特飲),因為是第一次飲這種飲品,杯中飲品分了色彩,將荔枝汁攪勻後才飲用。荔枝汁配上碟豆花後,
今次選擇了兩個自選餐,價錢為$52。
跟餐+小食半價
跟餐+飲品半價 ($28/2= $14)
選擇了最終幻想(荔枝配碟豆花特飲),因為是第一次飲這種飲品,杯中飲品分了色彩,將荔枝汁攪勻後才飲用。荔枝汁配上碟豆花後,感覺甜了些少。