2022-01-20
係apm食完午餐唔係咁飽, 經過呢間La Famille,見佢嘅日本戚風蛋糕七彩顏色都幾吸引,就同同事買咗三件嚟食下。La Famille - 觀塘 apm 大堂高層 5 號舖七彩顏色嘅日本戚風蛋糕個蓋好靚,𣎴過無得買 我哋揀咗英國伯爵茶、日本日向夏蜜柑、日本柚子。不過見佢拎出嚟啲蛋糕咁精緻,忍唔住買多件日本白桃返去畀屋企人試下。店入面有個唔錯嘅backdrop, 梗係幫啲蛋糕打張卡先返公司。冇得堂食,不過就有個靚靚打卡位La Famille用嘅日本麵粉同埋農場雞蛋令到戚風蛋糕口感都幾鬆軟;上面既北海道忌廉creamy得嚟又唔會太甜,女士讚好之餘,男士又唔會覺得無味。英國伯爵茶幾清新,有淡淡嘅茶味,唔會好搶口。冇得去日本旅行買生果食甜品,好彩都可以喺度食到。日本嘅白桃同柚子就係必食㗎啦,點知呢個日向夏蜜柑都好有驚喜,酸甜比例恰到好處,清爽甘甜之外仲好多汁 ! 下次真係要買個大size !日本柚子(左) / 日本白桃 (上) / 日本日向夏蜜柑 (下) / 英國伯爵茶(右)蛋糕好味之外,都要讚下個蛋糕盒好細心,一個裝嘅蛋糕盒用手抽又得,摺起放入紙袋又得,返到屋企蛋糕都冇過移位,得左。下次
七彩顏色嘅日本戚風蛋糕
個蓋好靚,𣎴過無得買
我哋揀咗英國伯爵茶、日本日向夏蜜柑、日本柚子。不過見佢拎出嚟啲蛋糕咁精緻,忍唔住買多件日本白桃返去畀屋企人試下。店入面有個唔錯嘅backdrop, 梗係幫啲蛋糕打張卡先返公司。 冇得堂食,不過就有個靚靚打卡位
下次有機會再買原個戚風大蛋糕 ( 定係巴伐利亞蛋糕好呢?勁靚,好Q彈噤呀 ) !