2011-05-03 240 瀏覽
公眾假期, 要陪爸爸食晏, 但因為遲遲未決定到去邊到飲茶, 搞到決定到之後度度都冇晒位我就提議去好耐冇去嘅dan ryan. 爸爸唔多鍾意, 但最後都無奈要去去到好多外國人係bar到飲嘢, 香港人就多數帶埋小朋友坐枱, 但係啲小朋友好噪, 係咁喊同叫, 實在係有啲煩我哋企咗係等位度五分鐘都冇人理...最後都有一將六人枱(近門口)俾我哋. 仲記得細個好鍾意黎dan ryan, 因為佢嘅擺設好得意, 好似天花板度裝咗條小路軌, 有架火車係度行又有好巨大個嘅公牛頭標本, 仲有我最鍾意嘅美式懷舊poster我一見到今日有brunch, 就已經決定要blueberry pancakes($55)! 我好鍾意brunch同breakfast!爸爸同細佬要洋葱湯, 一個肉醬意粉我哋仲另一方面散叫大ceasar salad($105), 一份ribs ($238), potato skin($88)其實我最鍾意dan ryan嘅原因同好多人一樣, 就係佢嘅muffin!muffin據講係有nuts同青瓜, 同carrot cake有幾分相似, 而我係CARROT CAKE FANS, 所以呢個muff

我哋企咗係等位度五分鐘都冇人理...

爸爸同細佬要洋葱湯, 一個肉醬意粉
muffin!

muffin據講係有nuts同青瓜, 同carrot cake有幾分相似, 而我係CARROT CAKE FANS, 所以呢個muffin好啱我
是一我哋五個人兩籃麵包都清得七七八八, 每人都食咗muffin同一個麵包
dan ryan嘅麵包唔錯, 外皮煙韌但裡面好鬆軟, 同dan ryan嘅spreadable butter食真係一絕
雖然一食就知道佢嘅牛油肥到爆, 但我都照樣一大刀搽上麵包,,,牛油同麵包係不可分割

爸爸同細佬嘅洋蔥湯一黎到已然俾面頭嘅一層厚厚芝士吸引, 芝士下面仲有一舊浸咗係湯裡面發脹咗嘅麵包
聽落係咪有啲唔開胃呢?其實發脹咗嘅麵包吸滿晒洋蔥湯, 好滋味

爸爸食完都要用麵包籃嘅麵包浸洋蔥湯食. 唔好睇佢細細碗, 我細佬爸爸咁大食飲完都已經飽晒
Ceasar salad
caesar salad: 同普通嘅差唔多, dressing mix得好勻, 但我鍾意thousand island多啲, 最好味嘅係一粒粒鬆化又脆嘅bread crumbs
blueberry muffin
blueberry pancakes: 係兩塊細過flying pan啲啲嘅pancakes. 其實我覺得唔係好多. 兩個人share就可以食晒.
blueberry係一粒粒同熔咗嘅醬夾係pancake裡面. pnacake 好fluffy, 唔乾, 但唔係moist. 呢度嘅pancake係我係街食最好嘅一次
塗上牛油, 就好滿足. 我唔鍾意落蜜糖, 因為pancake嘅plain味會比honey掩蓋晒
肉醬意粉
肉醬意粉: 係面嘅醬好似好多, 但係比以前希咗, 所以意粉係冇以前咁濃味, 份量係相當多, 旁邊嘅一塊包唔吸引, 所以冇食到
RIBS
Ribs: dan ryan 嘅must order item. bbq醬汁係我嘅favourite!
但又係希咗..莫非成本上漲?
ribs一如以往咁好味, 肉唔韌, 好嫩, 同係面嘅一層sauce好櫬! frenach fries點bbq sauce食好好味!
Potato Skin
Potato skin: 又係肥爆之選, 但係黎親都食. 一層厚厚嘅cheese鋪係potato skin上, 再塗上厚厚嘅sour cream...
濃旭嘅味道係口裡面嘅感覺...好好味!

埋單$790 , 基本上我係食得最多, 而最後淨嘅食物只有好少

味道唔及以前, 加上環境好噪, 所以整體係只有ok
2011-05-02
muffin!