2005-11-02 12 瀏覽
慢人一步,好過無到,當王家沙連香港仔都有得食之時,上海另一名牌南翔,要到昨日才揮軍南下.回說當年鼎泰豐,王家沙初來插旗的年代,店外永遠人龍不絕,連帶邊線份子翡翠,又一店之流,一樣爆場.今日下午六點三,人龍已現.其中一友人未到,先來一個竹笙燉雞.也算清甜,同初期鼎泰豐味道相若.另一友人來到,小籠包施然進場.一個鮮肉,一個蟹粉.小籠包最緊要係皮薄餡靚打得韆鞦湯汁夠熱.呢兩個,完全乎合.當中果籠蟹粉,我一個人已幹掉左五隻.蟹粉味濃,正到無朋友.野菜小籠包,無湯汁的小籠包,感覺有所不及.肉絲雙面黃,呢味有點失手,麵本身炸到在脆與唔熟之間.口感曖昧.Star War津白,除左津白外,仲有肉丸,蛋包,草菇,蟹柳"?味道好清甜.正所謂新屎坑三日香.個小籠包未必係全城最好,但一定好過晒其他"師兄".王家沙食一次屙一次,小南國得個樣,local果d翡翠,更加無話可說地差.短期內會再去的.
慢人一步,好過無到,當王家沙連香港仔都有得食之時,
上海另一名牌南翔,要到昨日才揮軍南下.

今日下午六點三,人龍已現.

另一友人來到,小籠包施然進場.

當中果籠蟹粉,我一個人已幹掉左五隻.蟹粉味濃,正到無朋友.

野菜小籠包,無湯汁的小籠包,感覺有所不及.

肉絲雙面黃,呢味有點失手,麵本身炸到在脆與唔熟之間.
口感曖昧.

短期內會再去的.