2018-05-24
愛吃越南菜,貪其主食小吃都多款式,有湯河又有飯,啱曬大伙兒飯聚, 大熱天時冇咩胃口,想食吓雜糧點心,甜甜酸酸咁,一於go go go ,就去金滿都🤪金滿都對我來說絕不陌生,在荃灣區的時候我已不只吃過一次,今次長沙灣店在鄰近元州商場的地下,地方更寬闊更就腳,店舖明亮潔净,冷氣夠涼絕對係我捧場嘅原因,最梗要仲係價錢唔貴香茅烤牛肉蝦片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦片脆卜卜,香茅牛肉夠輭夠腍,topping 係香蔥脆蝦米花生碎,一拎起就咬佢,作為前菜小點勁正呀越式併盤⭐️⭐️⭐️⭐️落單前店員已通知沒有庶蝦,我還是堅持要點這個拼盤,因為有齊雞翼,豬扒,春卷和蝦餅,對於極愛香茅味道嘅我,點這個拼盤可以一次吃夠幾個款式,兼且樣樣都靠得住,若然有庶蝦提供,我一定會比5⭐️雞翼外皮要脆,肉地要滑是常識⭐️⭐️⭐️⭐️香茅豬扒調味濃淡適中,質地夠腍,完全吃不出是急凍的食材,這個已經夠贏了越式春卷及粉包是跟餐附加的,沾上我最愛的雞醬及春卷魚露,酸酸甜甜很醒胃呢特選清酒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️點了這麼多香口小食,來一客冰涼嘅清酒,呢餐普通嘅晚飯頓時升呢,店員說本來是期間限定的,因為大受歡迎,所以繼續供應。低酒精度果然易入口,沒有酒量嘅我也可以好型咁嗒一
香茅烤牛肉蝦片
越式併盤
點了這麼多香口小食,來一客冰涼嘅清酒,呢餐普通嘅晚飯頓時升呢,店員說本來是期間限定的,因為大受歡迎,所以繼續供應。低酒精度果然易入口,沒有酒量嘅我也可以好型咁嗒一下,加分👍
金滿都炒飯
飛天通菜
通菜爽脆,絕不痴牙,辣味可以吩咐廚房加減,亦都可以選擇蒜蓉炒,馬拉盞炒、腐乳炒或飛天炒,夠晒貼心👍
中伏了的是通菜附送白飯一碗,我們吃多了