到左久違嘅素食篇,今次想同素友們推介一個價錢相宜,又ig-able,又好食嘅afternoon tea set。今時今日8婆下午茶唔係剩係得三層架造型嘅😏Miss Lee Vegan Par-Tea Afternoon Tea($138 pp, min 2 persons)Savouries~山葵木薯片•蓮藕•柚子珍珠🧋咖哩木薯片•紅菜頭•醋珍珠🥘柚子味太淡食唔岀🥺但蓮藕料配木薯片口感配搭上幾新鮮,而且微微嘅山葵味可以刺激一下味蕾。咖哩木薯片方面,因為加左醋珍珠,味道好突出且開胃,紅菜頭微甜,加埋咖哩木薯片嘅鹹,感覺好平衡芝麻南瓜餅•合桃醬🎃合桃醬打得smooth;又濃又香滑,而且少少鹹鹹地。南瓜餅食落好煙韌,唔會太甜,有啲油,但撈埋啲醬整體感覺好好多👍🏻香煎腸粉•XO醬•薯蓉🫔薯蓉口感有啲似泡泡,好滑。腸粉方面,啖啖都有xo醬嘅辣味,好惹味😍撈埋薯蓉食會無咁油鷹嘴豆包•椰菜沙律•芥末蛋黃醬•海蘆筍🍔個底似饅頭,鷹嘴豆餅炸到好似可樂餅咁酥脆,入面嘅鷹嘴豆蓉打得好蓉,所以感覺有啲似南瓜薯餅🤤其他配料每樣都有少少,令包嘅口感無咁單調Sweets~8婆3層下午茶食完底層嘅鹹品之後,就到中層嘅

($138 pp, min 2 persons)

Savouries~
山葵木薯片•蓮藕•柚子珍珠🧋
咖哩木薯片•紅菜頭•醋珍珠🥘

芝麻南瓜餅•合桃醬🎃

香煎腸粉•XO醬•薯蓉🫔

鷹嘴豆包•椰菜沙律•芥末蛋黃醬•海蘆筍🍔

Sweets~8婆3層下午茶食完底層嘅鹹品之後,就到中層嘅scones同上層嘅甜品部份🥳
山楂,黑芝麻鬆餅伴果醬🥯
兩個鬆餅嘅口感都係外層脆而咬入面就鬆軟,証明唔算太乾👍🏻山楂果醬甜得來帶點酸,所以唔漏。黑芝麻個個就濃好多,同埋個醬真係好香(推介🌟)

豆腐花•焦糖碎•藍莓🫐
比一般嘅豆腐花再軟滑啲,同奶凍相似,入面撈左啲焦糖碎同藍莓,口感上幾新奇,而味道都幾夾,係創意之作呀❤️

雪燕杞子桂花糕🐦
桂花糕甜度適中,食落口感又滑又軟,而且加左明目功效嘅杞子,唔錯唔錯😌

千層紅棗椰汁糕
聽落除左養生同健康之外就諗唔到咩原因要食佢。但其實食落一啲都唔怪,唔會太甜,口感煙煙韌韌,仲感覺到微微嘅層次感

tea set仲包埋一杯飲品,可以揀檸茶/水或啡,之前岀po都講過呢到杯啡唔錯,有興趣嘅朋友可以轆落去睇翻上次午餐嘅review🙇🏻‍♀️)

(拉到最右有menu睇,入面有好幾款仲係gluten free添🥰唔夠飽嘅朋友仲有幾款嘢食比你加配)