荃灣★Lucy Coffee & Food難得行山行到好日都唔去一次既荃灣,梗係把握機會覓食喇!好彩不至於行到太晏,黎到餐廳只係4點幾,距離6點閂鋪仲有時間嘆下!不過黎到既時侯都坐滿人咁濟,又好彩張大枱仲分得出個2人位比我地選址工廈係唔同d,空間比一般cafe寬敞好多~全店大約只係容納到大約25人,好欣賞佢地無為左可以坐多d客而放多幾張枱!座位之間既距離夠大,令每枱客都可以真正係度享受專屬既小小私人空間(除左入面有一張10人大枱會share位)。cafe既裝潢走簡約型格風,石屎地白磚牆配搭唔同類型唔同高度既木枱櫈。貫徹前身係火炭秘密花園既形象,室內放置左唔少綠色植物,成個氣氛好放鬆,入到黎就覺得要慢活一下。去到盡頭有好吸引既梳化!哈哈~不過搶手梳乎位只有2個,坐唔坐到就睇彩數啦。我地就好彩5點左右成功移師左過去挨下(不過個位係正洗手間隔離嫁,如果不幸遇上有人開大就。。哈哈)搵食時間可能成個感覺太治癒,一開始仲誤會左佢係一間素食店,原來係以健康為旗號。食物選擇唔算多,但勝在menu會不時更換,而且每樣食物都係即叫即整,尤其麵包同蛋糕都係每日新鮮製造抱住"We love healthy f
荃灣★Lucy Coffee & Food
去到盡頭有好吸引既梳化

搵食時間
抱住"We love healthy food"既心態,部分食材每日由店員去採購,食物只以簡單調味(e.g. 特純橄欖油/天然海鹽...etc)。睇menu睇左好耐咩都想食,不過原來cafe只收cash,要用有限既金錢試最多既美食

- Dirty 凍鮮奶咖啡(5oz)($36):
Dirty 凍鮮奶咖啡(5oz)
好得意唔知點解個英文名叫dirty?望落淺啡色一d都唔dirty呀。
好得意原來個凍鮮奶咖啡係無冰?唔洗驚d冰溶左會溝稀左杯咖啡喇

飲果下d味仲好似包住左咁,入左口陣香濃咖啡味先爆發出黎!好神奇呀唔知點形容,腦海中出現左一秒有關唔同味蕾既分佈...哈哈哈都係唔好扮深奧
咖啡醇香,味苦但加左奶令人難以抗拒
不過都係飲慣熱咖啡,下次黎再品嚐下~hee

- 露絲三文治配自家製羅勒香草醬($78):
露絲三文治配自家製羅勒香草醬
製作需時要等15-20分鐘,上枱果下已經愛上依份咁用心製作既三文治
三文治上下層係好軟熟既手造全麥包,點埋個自家製羅勒香草醬好正,應該加左橄欖油同黑醋食落酸酸地好開胃!三文治除左賣相靚仲好有"內涵"
露絲三文治配自家製羅勒香草醬
下層既包搽左大量creamy牛油果醬,中間夾住火箭菜,好juicy既烤原隻大蘑菇同半熟流蛋~真係由外到內都咁正
!!

- 香蕉蛋糕($28/2slices):
香蕉蛋糕
依到無甜品menu,幾款是日蛋糕係早上製作,賣晒就無。第1轉嗌正餐果時已經比個香蕉蛋糕吸引左,最後未等到個正餐就出番cashier落order
oh my god,個香蕉蛋糕真係無得頂!除左面既香蕉相信蛋糕入面都落左唔少,食落超重超香蕉味,外層焗過有d脆同帶少少焦香,底層仲有同香蕉絕配既果仁碎
唔係誇張,真係咁耐以黎食過最好味既香蕉蛋糕!!!我地仲忍唔住即刻追加多一份(好彩夠錢咋機會難逢
)~剛剛第一round掛住食正餐放涼左件cake,原來係佢烘番熱暖暖地咁食仲正呀
為左件cake真係要再黎幫襯!哈哈哈

埋單$170/2ppl。
整體黎講d食物真係一流,健康得黎又好味食多d都無咁guilty,hee
不過依度係半自助形式&感覺上店員定唔知係老闆係比較有性格果種,唔好期待會有人笑面迎人咁招呼你,要嗌野食都唔好催要融入慢活模式企係cashier等一等
2016-02-14
Dirty 凍鮮奶咖啡(5oz)
香蕉蛋糕