2008-03-26
表妹黎左香港,所以今日請假又入赤柱,撘完程小巴基本上咩胃口都無哂... anyways,飯係一定要食,揀左好耐,因為赤柱食物價錢偏高,最後食我好鐘意0既pho~揀到食乜,就到揀坐outdoor or indoor。outdoor好view,indoor又好靚,真係好難揀... 最後坐左outdoor,因為難得有outdoor坐,又無人食煙。叫左一個香蕉花沙律,一碗生牛肉湯河,一碗雞肉湯河,一杯越南咖啡,rice pudding 同菠蘿pancake。第一次食香蕉花沙律,以為係香蕉加花,點知原來係香蕉0既花..出奇地脆,好特別0既口感,好彩香蕉花0既味一D都唔香蕉,因為我唔係好好香蕉。期待0既生牛肉湯河無令我失望~我食pho會飲一啖湯先,雖然都係無我係美國食過0既咁好食,不過都算係香港中較貼近我心目中0既味啦~牛肉唔“鞋”,不過唔夠生。杯咖啡對我黎講貼甜左少少,不過又苦又甜都幾得意。最後值得一提係個pancake!!好好食~唔識形容咁好食,好過個rice pudding..菠蘿都只係其次,塊pancake真係我食過咁多中最好食的!!食到超飽....好滿足0既午餐~
杯咖啡對我黎講貼甜左少少,不過又苦又甜都幾得意。
食到超飽....好滿足0既午餐~