2022-09-15
Dilliwale 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓由印度人主理架餐廳, 吃的是正宗地道的印度菜式。銅鑼灣同灣仔真是唔多有印度菜, 同事突然話想食咖哩, 放飯時間一到立即起行去拎位食LUNCH。Dilliwale 晚上a la carte, 中午個LUNCH buffet $135 食物大堆頭,飯,雞,salad ,咖哩羊,panner 同澱粉量高, 食光後飽足感維持到晚上, 返到公司飯氣攻心。個包是包了炸薯泥球,撈咖哩汁很好吃。假日都有buffet $180 一位任食。鑑於我唔食羊, 雞便成了首選, 除了廣東人做雞有好多方法, 印度雞也是餐單中主要角色, 單單是雞用唔可醃料同烹調方法, LUNCH buffet 份面已有好2款雞料理。Tikka masala 是有汁的雞個汁唔辣易入口,雞肉好嫩,murg malai kebab 雞烤得香口乾身, 調味粉把肉醃得入味, 一個人來也可以試很多東西, 不亦樂乎。除了肉,有素食之選, 因印尼有4成人口也是素食, 所以菜單上也照顧到素食群的需要,有salad 同煮豆甜品 shahi tukda with rabri是麵包炸到好酥香,
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
假日都有buffet $180 一位任食。
甜品 shahi tukda with rabri是麵包炸到好酥香,甜度剛剛好,另一個gajar halwa 是紅蘿蔔泥狀加碎果仁,也是很好吃不容錯過
Lunch buffet 有啤酒同mango lassi是賣點,成餐食得好飽