2023-05-27
Bonjour🇫🇷喺中環擺花街竟然食到完全係法國至食到嘅法式fine dining full course體驗,真係又開心又驚喜❤️La Brasserie裝潢優雅,店員基本上都係外國人,食物極高質,不論同朋友定另一半去都十分合適❤️今次一行4個朋友去食,用餐體驗💯餐前酒:CHARLES ORBAN CARTE NOIRE $158餐前酒飲champagne🍾店員推薦嘅Charles Orban 以柑橘類水果既香氣為主,仲有絲絲軟糖香👍🏻餐前包:包都有3種選擇,店員會令個「麵包船」俾我哋慢慢揀,全部包麵係homemade👍🏻sourdough好靚仔,onion and mushroom bread蒜蓉味好香!Signature Cocktail:LE NORMAND $120Soda base 加紅菜頭同black pepper 等,好特別!SEAFOOD PLATTER (2 pax) $988Seafood platter有生蠔🦪蝦🦐蟹🦀龍蝦🦞等……好FRESHHHHH👍🏻仲要兩層一齊上,整個感覺好壯觀🤩Entree:Soupe a l‘Onion $128Onion Soup 內面有
SEAFOOD PLATTER (2 pax) $988
Entree:
Soupe a l‘Onion $128
Onion Soup 內面有個onion bread好得意,唔會太濃味,好飲👍🏻
Bisque de homard $168
Lobster bisque加上sour cream同sourdough crouton,面頭仲有少少魚子醬,少少偏咸但唔影響鮮味。
Escargots bourguignonne $168
法國餐一定要試baked snails😋佢配埋smoked Dink aarlic同parsleu butter,少咸但好味🤤
Pâté en croute $188
一坐底我就好想食法式pork pie😋佢仲要有鴨肉,口感好好外脆內軟!
Main:
Sole meuniere $688
焗龍脷魚好大條!好香browned butter,加上鮮檸檬汁,好fresh又好味🤤
Bouillabaisse $388
海鮮法式濃湯,加上傳統大蒜辣椒,同烤鯛魚🤤完全係法式風味呀!
Magret de canard O $488
乾式煙薰Label Rouge鴨胸肉、配上香橙沙律同蜜糖汁😋口感層次👍🏻
Crispy layered potatoes with thyme & rosemary $90
好presentable嘅炸薯仔😋
Gratin dauphinois with raclette cheese $90
薯仔焗芝士煲,好肥肚🤤
Grilled portobello mushrooms with garlic butter $80
三個大mushroom! No complaint🤩
Caesar style salad with bacon, Parmesan, walnut dressing $80
生菜原塊上,好新鮮🙌🏻
Dessert:
CREPES SUZETTE AU GUERIDON $268
VANILLA ICE-CREAM $40/scope
好有特色嘅法國即叫即整甜品體驗🤩佢個crepe係for 4位sharing,店員即場推架車仔喺我哋面前整。先預熱個煎pan,用橙皮同檸檬等預備汁,crepe係本第就煎好,再加上汁煎令佢入味🍊🍋仲有大火show off下🙌🏻一流體驗‼️最後加上cream同雪糕一齊食,YUMMMMM
整個過程15-20分鐘左右,值得一試👍🏻
Bible rating: 10/10
📍地址:La Brasserie (中環)
中環擺花街23-29號中環大廈地下D-E號舖
#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #美食博主 #香港博主 #hkfood #聚餐 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #慶生 #生日 #香港打卡 #中環 #中環餐廳 #中環法國餐廳 #法式餐廳 #法國菜 #frenchcuisine #finedining #labrasserie