2007-02-02
昨晚與友人來試了:1)冬陰功(細)-要求小辣,但我兩個都唔太食得辣,所以越飲越覺得辣。其實入口酸酸辣辣,味道幾好。不過懷疑有味精,因食到中段,有味精反應。另外,湯內隻蝦(開邊連殼)"霉"的,失敗。大大扣分2)炭燒肉眼根-原來亦即燒豬頸肉-做法是燒得乾身,既唔juicy又唔惹味,但肉質都算腍-ok啦3)咸魚炒芥蘭-ok,一般4)黃薑汁煮緬甸蝦(1隻)-另外有1款緬甸蝦是用鮮奶蛋白蒸,因嫌做法比較中式,所以選黃薑汁煮-上檯時隻蝦幾大,比得上波士頓龍蝦size。開邊蒸,上面舖滿長薑絲,幾多汁-不過肉不夠鮮,也不夠爽-有d失望因單這道菜都收得幾貴5)椰汁千層糕-反而這道甜品幾特別-是6小長條形綠色椰汁糕,呈薄片形。還冒煙,入口頗熱,煙"un"-碟底有小小白色椰汁糖水,都不錯-不幸地,食物全無驚喜,又落味精,海鮮又唔夠新鮮。客觀來說,服務好快手。記得來位時,人頭湧湧,訂了位的我還要等,於是對經理埋怨了1句。想不到走時,他也不忘說多次對不起是我們等-食物雖未至於難食,但以這價錢(以香港仔區算貴),環境,材料,味道都去唔到水平,所以marginally fail
1)冬陰功(細)
2)炭燒肉眼根
-原來亦即燒豬頸肉
-做法是燒得乾身,既唔juicy又唔惹味,但肉質都算腍
-ok啦
3)咸魚炒芥蘭
-ok,一般
4)黃薑汁煮緬甸蝦(1隻)
-不過肉不夠鮮,也不夠爽
-有d失望因單這道菜都收得幾貴
5)椰汁千層糕
-反而這道甜品幾特別
-碟底有小小白色椰汁糖水,都不錯