2019-01-17
之前有同事介紹佐敦有啲小巷嘅餐廳都唔錯,今日就行入依啲巷仔試下搵嘢食,而今次就揀左依間燒肉店。首先我叫左一個溫室番茄沙律。番茄好甜,唔酸,都無青味。加埋黑醋一齊食,係一道好開胃嘅前菜👍🏻豚腩肉-鹽燒:首先我地燒左依個腩肉先。餐廳職員好好,會過黎教我地燒唔同種類嘅肉有咩要注意,讚👍🏻👍🏻 腩肉要燒到有網紋再反轉燒,腩肉食落肥瘦平均,唔韌 。 美國Prime 牛角切:根據店員,燒牛角切一開始要炒住燒,見無咩血再燒多一陣就食得。依隻牛肉粒食落唔韌,裡面鎖住好多肉汁👍🏻👍🏻美國prime 牛小排:未燒依個牛小排之前,見上面雪花好均衡,所以好期待快啲燒好有得食。店員就話依隻牛小排燒一邊燒到有火有聲,再反轉燒幾秒就食得。一食落去,果然無令我失望,入口即溶,滿口牛肉香味,真係好滿足😋日本產帆立貝:燒依帆立貝都好出色👍🏻帆立貝好大粒,食落去好鮮味,唔腥。因為加左黑松露同埋牛油,帆立貝食落特別香。深海老虎大蝦:燒蝦都好出色,肉汁鮮甜,肉質鮮美。蝦頭裡面仲要有好多蝦膏,好好味😋😋😋總括而言,今次嘅燒肉美食都唔錯,有好多唔同嘅肉揀,好新鮮,店員更會耐心咁教客人點將不同類型嘅肉燒得好味,依個位加分👍🏻