2023-04-01
🏮 #九龍灣 #欅居酒屋 Happy Friday同男朋友食吓好嘢飲吓酒,地膽男朋友帶我去咗九龍灣MegaBox一間新開嘅居酒屋「酒池肉林」!🎎 🍶 清酒放題 ($188@)點解話係「酒池」? 因為呢度有清酒🍶、日本啤酒🍻任飲! 店內有多達18部清酒機,酒機上面仲有mark埋酒嘅資料👻 方便比客人自己玩,每撳一次會出50ml嘅酒,我哋試咗六款,唔知你又可以挑戰飲幾多杯呢😏 除咗清酒,其實都有燒酒、啤酒可以選擇㗎~至於食物方面,我哋就食咗:🐷🥗 慢煮黑豚暖玉子沙律 ($68)沙律加入咗柚子醋同橄欖油,冇多餘嘅調味,最清新、健康🥰! 🍮🍲 自家製木桶豆腐 1客 ($98)第一次食木桶豆腐,佢係類似豆腐花,但比較堅挺Q彈,仲有更香嘅黃豆味😳 木桶豆腐配有三款配料,包括華鹽、香蔥、薑絲,估唔到鹽同豆腐係咁夾😍 🐮🍢串燒 ($32-$78)我講嘅「肉林」嚟喇😆 呢度有多款串燒任你叫,包括雞、豚、牛、海鮮、野菜類都有😋 我同男朋友每人都揀咗五款😚 雞方面揀咗「厚燒雞肉」、「明太子雞肉」、「雞翼」,牛就揀咗「牛小排」、「厚燒牛舌」、「牛肋筋」、「牛柳粒」,另外仲揀咗「煙肉帆立貝」、「豚肉牛油果卷」
🍶 清酒放題 ($188@)
至於食物方面,我哋就食咗:
🐷🥗 慢煮黑豚暖玉子沙律 ($68)
沙律加入咗柚子醋同橄欖油,冇多餘嘅調味,最清新、健康🥰!
🍮🍲 自家製木桶豆腐 1客 ($98)
🐮🍢串燒 ($32-$78)
我講嘅「肉林」嚟喇😆 呢度有多款串燒任你叫,包括雞、豚、牛、海鮮、野菜類都有😋 我同男朋友每人都揀咗五款😚 雞方面揀咗「厚燒雞肉」、「明太子雞肉」、「雞翼」,牛就揀咗「牛小排」、「厚燒牛舌」、「牛肋筋」、「牛柳粒」,另外仲揀咗「煙肉帆立貝」、「豚肉牛油果卷」同「原條日本茄子」🤪 串燒燒得好香,食材都好有質素! 另外仲有四種調味比我哋自己加~ 我全部都咁鍾意!🥰
🔥🐠 炭火蒲燒原條鰻魚 ($268)
呢個原條鰻魚大推薦呀😍 佢超有風味,成個炭火爐擺上枱,好似去咗日本咁😚💕 同埋佢係日本鰻魚,食得出味道好鮮美,唔洗特別多鰻魚汁都好好味!
🍙🍣 飯團
🦆 柚子胡椒鵝肝燒飯團 ($98)
🐟 燒三文魚飯團 ($42)
男朋友做完gym話要食少少飯,籃中以就再叫咗兩個飯團,飯團燒到外層有飯焦好香☺️ 燒三文魚嘅魚肉係撈咗喺飯入面,而鵝肝就係大大塊喺面🤤 鵝肝厚切又超香,配埋飯同柚子醬食唔會油膩,超正!