2011-01-01 37 瀏覽
今年我同朋友起OPENRICE既聖誕特集搵到食...就係CWB利景酒店既聖誕自助餐我地打算25號正日去食DINNER自助餐, 成人每位$368加一, 要5天前比$(就係岩岩BOOK遲左一天, 結果無左個9折, 下次一定要痴實OPENRICE, 食得精明D!)當天入到酒店大堂, 有棵兩層樓高既聖誕樹, 有聖誕老人同埋胡桃夾子, 好有氣氛!BUFFET起2樓, 原來上上年我地都黎過, 不過起B FLOOR間BAR度食聖誕餐我地準時6點鐘地達, 安排左起好近食物既坐位, 好方便! 桌上有每人一份既聖誕PARTY精品結果岩岩安頓好就有WAITER話BUFFET開始啦! YEAH! 我地馬上GOGOGO~頭炮就係試左芝士焗生蠔, 芝士熱辣辣的! 初時食果陣以為隻蠔會熟左,但原來下層既蠔仲係生嫁! 一冷一熱好得意, 味道好夾又唔腥, 推介必食!結果仲有條人龍排隊拎, WAITER亦不停REFILL10次以上, 好抵讚!我地兩個都一共食左8隻, 真係好好味, 不過要留肚試其他之後就進軍一D主食啦, 有聖誕美食芝士肉醬闊條麵, 好好味!一放入口就好滑好CREAMY, 不過唔油膩, 而且闊條麵本身仲好彈

我地兩個都一共食左8隻, 真係好好味, 不過要留肚試其他

好鮮味!

一放入口就好滑好CREAMY, 不過唔油膩, 而且闊條麵本身仲好彈牙, 好有層次!
仲有芝士焗大蝦, 好爽口鮮甜, 雖然只係中蝦所以蝦膏久奉, 不過芝士味重, GOOD

CREAMY而不膩

輪到海鮮BAR啦!...真係麻麻地新鮮, 不過都唔難入口, 勝在款式OK多,
有長蟹腳, 凍蝦, 螺, 蜆...其中蟹腳最好味, 不過由於大部分都未扑開, 食起上黎有困難

新鮮度一般

食食下, WAITER送上每人一隻的牡丹蝦, 好鮮甜美味! 好新鮮

鮮甜牡丹蝦

甜品有好多選擇, 有芝士蛋糕, 朱古力蛋糕, 藍莓蛋糕............全部都好味, 唔太甜,
不過果個芒果布丁好似水咁, 食左一啖就放低左

而且有聖誕布丁, 好特別, 由唔同既酸梅同硬果杏仁做成, 好應節!
麵包布丁好香滑, 食左之後成個人都暖晒......YUMMY!
仲有最特別既係有脆筒供應, 可以自製甜筒, 好玩又好味

甜品+蛋糕

美味麵包布丁