2016-02-02 207 瀏覽
突然心血來潮,好想食壽司,於是同好友去左銅鑼灣monster sushi到食。我地二話不說,一口氣叫左好多野食:芝士鰻魚卷厚肉多汁既鰻魚上有濃濃既芝士,鰻魚汁完全滲入飯中。芝士完全冇蓋過鰻魚既鮮甜味,而且令口感更加豐富,食指大動。黑松露三文魚露筍卷三文魚十分新鮮,味道十分清新,鮮甜美味三文魚伴以黑松露醬汁令三文魚味道濃郁,再配以卷中既露筍,令油膩感覺頓時消失。芝士海老玉子燒最近愛上左玉子燒,厚厚既玉子令人感覺十分幸福。呢到既玉子燒除左我最愛既玉子外,仲有我最愛既芝士同蝦。濃郁香甜既玉子,包住混合粟米同蝦既芝士,芝士味道不會喧賓奪主,令玉子味道更加出眾。本以為三者一起會很膩,原來味道剛剛好,令我很驚喜。三文魚腩刺身厚切既三文魚腩,十分大件而且脂肪分佈十分平均。三文魚腩味道十分濃郁,入口即化,令人一試上癮。值得推介!!之後我地點左幾款壽司: 三文魚十分新鮮,整塊厚切三文魚蓋住飯,入口即化; 帆立貝十分厚身,新鮮之餘帆立貝既清甜味道不停係味蕾中散發; 三文魚筋子塩漬,三文魚鮮甜肥美既味道配以鹹香既筋子,令味道錦上添花; 赤海蝦十分大隻而且味道鮮甜彈牙,令我地再來一客以滿足自己。值得一提既係海
芝士鰻魚卷
黑松露三文魚露筍卷
芝士海老玉子燒
三文魚腩刺身
值得一提既係海老海膽花之戀,本以為會係一個伏,誰知係一大驚喜: 一口細嘗充滿海水味道既海膽配以海老同三文魚子,鮮味十足而且每樣食材既味道都能夠細嘗到,值得一讚!!!!今次一試令我會繼續會再去。
2016-02-02