2023-09-19
朝早八點左右由銅鑼灣行入去跑馬地,匆匆忙忙趕番工的腳步,去到寧靜中帶點嘈吵熱鬧嘅氣氛。就算平日早上,已經有7成街坊食客。餐廳環境雖然係舊式風格,有天花板風扇,牆身掛滿一些名人簽名,但枱面乾淨、燈光鮮明,比起街坊茶餐廳更有一番現代感。$45 沙爹牛柳絲米粉 (轉公仔麵)港式沙爹汁配嫩口牛柳絲,出前一丁公仔麵軟硬適中,湯底冇乜油花,所以食落似屋企煮嘅湯底,冇加額外調味料。+5 菠蘿包上枱暖暖地,麵包鬆軟,包皮少脆,正常普通啦+3 紅豆雞尾包紅豆餡唔太甜,紅豆蓉有啲少$38 榨菜肉絲麵(轉米粉)配 煎蛋厚多 邊邊煎到微微焦嘅流心太陽蛋放上搽上微微牛油嘅半片多士,配上一碗清湯面,榨菜調味剛好,唔會過鹹$9 酥皮蛋撻平日0930,假日0830出爐 被喻為港島no.1 酥皮蛋撻,size冇金園/新華咁大,蛋撻鬆脆鬆化,表面酥皮有一定厚度,但內層酥皮又唔會太薄太厚,一咬唔會話跌哂落枱面,口感豐富,蛋漿軟滑,唔似其他蛋撻偏結身,蛋香偏淡,色澤金黃,因為新鮮出爐,所以熱辣辣嘅蛋撻,加分加分,甜度適中,油膩感唔重。朝早自己食一個,comfort😚食完之後,雖然大部分食物不是令人驚豔個種,味道正常普通,份量
$45 沙爹牛柳絲米粉 (轉公仔麵)
+5 菠蘿包
上枱暖暖地,麵包鬆軟,包皮少脆,正常普通啦
+3 紅豆雞尾包
紅豆餡唔太甜,紅豆蓉有啲少
$38 榨菜肉絲麵(轉米粉)配 煎蛋厚多
$9 酥皮蛋撻
平日0930,假日0830出爐
朝早自己食一個,comfort😚
食完之後,雖然大部分食物不是令人驚豔個種,味道正常普通,份量剛好,但我感覺好舒服,好適合朝早causal look落樓食個HK style breakfast:一碗麵,蛋與多士,+/-蛋撻!另一個重點係蛋撻,個人認為如果行過銅鑼灣想食蛋撻,可以行入去跑馬地食,都係10-15mins左右,專程過海就冇呢個必要,蛋撻屬於中上程度。