2011-05-29
一年一度媽媽節又到la, 避免同人迫及硬食套餐換來一肚氣, 我地今年唔食正日, 適逢小舅父回港, 便提早與皇太后慶祝.4月尾訂枱時已知北京片皮鴨 & 富貴雞要於1日前預訂. 詢問各人意見後於1 日前訂了片皮鴨.訂了8pm枱, 我地一行人浩浩蕩蕩於7:30pm到, 被安排坐門口一張8人枱, 位置開揚, 雖是平日, 但都有七成入坐率. 店內環境以簡單擺設為主, 枱與枱之間寬敞, 服務周到有禮貌, 接過menu後, 部長都無hard sell套餐, 因已訂了鴨, 最後決定散叫.前菜五小碟 : 薰蛋 - 咬開蛋黃慢慢流出來但又唔稀, 蛋黃上還有金腿絲, 金香可口. 醉雞 - 雞肉嫩滑, 酒味不過重, 好味. 素鵝 - 腐皮煎得香脆, 內包冬菇絲,蘿蔔絲,木耳絲. 黑醋海折 - 酸甜開胃. 賽螃蟹春卷賣相好靚, 味道較漏, 蟹肉蟹粉置於脆煱巴上, too heavy, 好在有隻用ginger tea + 魚膠粉整成的蟹仔jelly中和吓,
店內環境以簡單擺設為主, 枱與枱之間寬敞, 服務周到有禮貌, 接過menu後, 部長都無hard sell套餐, 因已訂了鴨, 最後決定散叫. 前菜五小碟 : 薰蛋 - 咬開蛋黃慢慢流出來但又唔稀, 蛋黃上還有金腿絲, 金香可口.
醉雞 - 雞肉嫩滑, 酒味不過重, 好味.
素鵝 - 腐皮煎得香脆, 內包冬菇絲,蘿蔔絲,木耳絲.
黑醋海折 - 酸甜開胃.
賽螃蟹春卷 賣相好靚, 味道較漏, 蟹肉蟹粉置於脆煱巴上, too heavy, 好在有隻用ginger tea + 魚膠粉整成的蟹仔jelly中和吓, 先可食埋餘下幾味. 北京片皮鴨(第一食) - 侍應好體貼, 片鴨前會原隻上枱過目, 還會詢問厚定薄, 我地要求有小小肉連皮. 一隻鴨可片兩碟, 皮脆肉鮮, 配埋薄皮加甜醬蔥花, 超水準之作. 北京片皮鴨(第二食) - 用生菜包來吃, 減油膩感, 可吃幾轉. 這煱巴代替麵/飯, 一般海鮮什錦料, 味道ok. 好普通的一道菜, 無驚喜. 一樣原條上枱過目, 魚炸得香脆, 魚肉嫩滑. 我至愛的雷沙湯圓, 皮薄芝麻夠香唔甜,正正正.
這是近幾年mother's day dinner最好食既一餐, 雖然价錢貴咗少少, 但值回票价.