2017-07-29 474 瀏覽
這段時間都有很多時間在佐敦這邊, 所以都不停上openrice 找有什麼餐廳值得一試, 經過這餐廳都好幾次, 而我們每次都有留意它, 因為我們一向都對尼泊爾/ 印度菜有興趣, 上openrice 找過, 雖然只有好少comment 但都係讚它的, 所以就膽粗粗試下menu上的選擇都ok, 有分午餐set, 素食同埋非素食, 小食以及主菜,  由於我們是來食晚飯, 所以就跳過了佢那些lunch set的超抵吃套餐, 但後來我們發現旁邊的客人其實好像都只是叫lunch set, 下次再來時可以先問清楚再叫食物的價錢非常便宜, 只是啤酒就選擇就較少同相對地貴, 我地叫左2支尼泊爾的啤酒, HKD 45一支, 味道麻麻, 不過我之前都未喝過尼泊爾啤酒, 所以一試無妨野食方面就送了2塊papadum (印度薄脆餅 ), 但不像其他印度餐廳會有幾隻醬給你點, 要我們特地問先俾左隻辣醬我們平時我就唔太鐘意食samosa ( 印度咖哩角 ) , 因為有些 印度餐廳會唔再整熱它就拿出來,還有外層的pastry 通常都很厚, 好像咬面粉似的, 但我見這兒才7蚊一塊, 平得難以想像, 所以就叫左2塊來試,

平時我就唔太鐘意食samosa ( 印度咖哩角 ) , 因為有些 印度餐廳會唔再整熱它就拿出來,還有外層的pastry 通常都很厚, 好像咬面粉似的, 但我見這兒才7蚊一塊, 平得難以想像, 所以就叫左2塊來試, 想不到他們整得非常好食! 暫時昆我吃過這麼多印度餐廳中做得最好的一間, 外層的pastry 一點都不厚, 而且新鮮炸出黎, 非常鬆脆!! 味道亦很好, 很難想像他們賣得這麼便宜
 很有驚喜!

Aloodum ( 香辣薯仔 ) HKD 30, 簡單但好吃

Mutton Curry (咖哩羊) HKD 60 , 味道好濃, 我們另外叫叫了一碟白飯和面包用來拌咖哩, 好棒!

Puri ( 烘面包 ) , 平時食印度菜都一定會叫Naan用來點汁吃, 但這兒就沒有Naan, 他們有這個Puri, 我也是第一次吃, 雖然炸到像一個波一樣, 但其實它比Naan薄很多, 外層炸得很香脆但又有點煙韌, 夾著一些咖哩汁吃真是超級好吃!!

Steam Momo Pork ( 尼泊爾蒸豬肉餃子) HKD 40, 我想試這個很久的了, 今天終於試到了, 其實它有點像厚皮版的小籠包, 這個我就覺得皮有點厚, 好重薑味, 味道一般, 中間放的是辣醬, 這個Momo另外還是煎/炸兩種

賣單時見到才HKD 283 都嚇了一跳, 原先以為都要4-500左右, 原來小店沒有10%加一服務費, 食物很好, 環境也很乾淨, 價錢簡直是超值吧, 如果大家喜歡吃尼/印度菜, 十分推介這兒 !